I början av 2025 granskade Skolinspektionen Järva Gymnasium. Skolan, som startade hösten 2024, fick godkänt på samtliga områden utan en enda anmärkning.
– Jag som rektor är stolt över det vi på kort tid har åstadkommit, säger Iman Ehsani.
Skolinspektionen gör alltid en etableringsinspektion på nystartade skolor. Under höstterminen begärde de in viss dokumentation och skolans ledning har skriftligen fått besvara frågor om verksamheten.
– De har tittat på skolans struktur, organisation, pedagogik, didaktik, elevhälsa, trygghet, studiero, ja, hela verksamheten, säger Iman Ehsani.
I slutet av januari kom inspektörerna på besök till skolan. De intervjuade fyra elever från vart och ett av skolans fyra olika program, flera lärare i olika ämnen, representanter för elevhälsan och skolans ledning.
– De väljer vilka de vill intervjua och det är noga genomförda intervjuer. Och till vår glädje och stolthet så har vi genomgått Skolinspektionens granskning utan några anmärkningar, säger Iman Ehsani.

Skolinspektionens granskning är offentliga handlingar och där framkommer att eleverna upplever att det är lätt att få hjälp och att de erhåller ett omfattande och bra stöd av lärarna. Fyra dagar i veckan finns studiestöd efter skolan och vid samtliga av dessa tillfällen finns lärare på plats.
Järva Gymnasium har idag 207 elever, som går första och andra året. Ett par elever med erfarenhet från andra gymnasieskolor säger i intervjuerna med Skolinspektionen att de tidigare ofta hade inställda lektioner och lärarlösa lektioner, men att det inte händer på Järva Gymnasium.
– Vi har betydligt fler lärare i år än vi behöver, för att ha hög vuxennärvaro. Lärartätheten har varit avgörande för att skapa trygghet och stötta alla elever från olika skolor med mycket olika erfarenheter. Vi har satsat allt för att alla ska komma ikapp, säger Iman Ehsani.
Till hösten kommer Järva Gymnasium ta emot 150 nya elever.
– Vi har lång kö till skolan idag, men vi har valt att inte ta in fler elever under första året. Istället satsar vi på dem som vi har för att befästa verksamheten. Eftersom vi inte är vinstdrivande så har vi särskilt fokus på undervisning- och lärande.
Även lärarna verkar nöjda med sin arbetssituation, även om studieron ”är ett utvecklingsområde”, som en lärare uttrycker det. Det är framför allt eleverna i årskurs 1 som lärarna måste jobba med, och en lärare konstaterar att det dröjer ett tag innan eleverna har landat i hur det är att studera på gymnasiet.
Iman Ehsani har talat med andra rektorer, som har lång erfarenhet, och berättat om Skolinspektionens granskning.
– De har inte varit med om att en skola redan under sitt första etableringsår får en helt anmärkningsfri inspektion. Jag känner mig stolt över personalen och det motiverar oss att fortsätta på samma sätt, säger han.
Kerstin Gustafsson Figueroa