Beslutet om individuell vattenmätning och debitering i Victoriahems fastigheter i Järva har påverkat många Järvabor. Hyran för barnfamiljer och trångbodda har ökat dramatiskt. Hyresgästföreningen redogör här för bakgrunden till beslutet.

Hyresgästföreningen har tagit fram rekommendationer för vilken vattenmängd som ska ingå i hyran tillsammans med landets hyresvärdar. Parterna enades om att beräkna den ingående vattenmängden baserat på hur stor bostaden är. Detta leder till att barnfamiljer och trångbodda får svårare att hålla sig under den rekommenderade varmvattenförbrukningen.

Men Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, säger att ett område som Järva får “betydligt mer vatten” än övriga områden just på grund av trångboddheten.
– Vi fick kämpa hårt och länge för att bolaget skulle inse att det går åt mer vatten i Järva, säger han.

Annons:

Burstedt berättar att det normalt ingår 35 kubikmeter varmvatten i en normalstor trea. I Järva ingår det 53 kubikmeter.
– Det var ju vår viktigaste linje i den här förhandlingen, det var just att andelen vatten som skulle ingå räknas mycket högre.

Vattenmätarna är här för att stanna

Att Victoriahem, som har cirka 3000 lägenheter i Järva, infört vattenmätare på flera ställen beror på att de gjort förändringar i vattensystemet.
– De har gjort förändringar vid tappvattensystemet och en del andra förändringar som gjorde det möjligt, berättar han.

Direktivet att installera vattenmätare kommer från EU. Huvudsyftet med direktivet är att minska andelen vatten som förbrukas. Kristoffer Burstedt säger att Hyresgästföreningen generellt ser att individuell varmvattenmätning har positiva effekter på miljön. Framför allt minskar varmvattenförbrukningen, men om vattenpriset ökar är det hyresgästen som får ta smällen.

Hur många fastighetsbolag i Järva som i närtid kommer införa IMD-mätning är Burstedt osäker på. Men en sak verkar han övertygad om – vattenmätarna är här för att stanna.
– Det har pågått i ganska många år att man har gått åt det hållet och vi märker det väldigt tydligt att det kommer mer och mer, säger Burstedt.

Rebecka Sehéler
Alexander Graninger

Nästa artikel belyser fastighetsägarnas syn på IMD för varmvatten och värme. Läs även om hur hyresgästerna i Järva påverkas av vattenmätningen.

IMD varmvatten och IMD värme är två separata tekniska system som är oberoende av varandra. IMD varmvatten har mätutrustningen monterade på ledningarna till blandarna i kök och badrum. IMD värme avser uppvärmningen och har mätutrustning monterade i ledningarna till elementen eller på dessa.

Under våren har studenter från JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, samarbetat med Nyhetsbyrån Järva. Vi publicerar deras granskande artiklar under våren och sommaren.