Många människor i Sverigesalen på Tensta Träff.

Efter drygt två år vid makten i Stockholms stad kom finansborgarrådet till Tensta träff för att möta Järvaborna.
– Jag är glad över att utvecklingen på Järva går åt rätt håll, sade Karin Wanngård (S).

Ett av skälen till hennes optimism var resultaten från de senaste trygghetsmätningarna.
– Polisens trygghetsmätning visar att fler känner sig trygga i sitt närområde. Men det här är bara början, jag vet, att det finns mycket, mycket mer att göra.

Annons:
Annons:
Annons:

Nästa år tar vi bort avgiften för fritidsklubben

Finansborgarrådet berättade kort om sig själv och vad det är som driver henne. Hon växte upp med två föräldrar, som båda var busschaufförer, och pengarna räckte inte alltid till.
– Jag minns känslan att säga nej till aktiviteter, eftersom jag visste att vi inte hade råd. Den orättvisan är orsaken till att jag ägnar mig åt politik.

Två kvinnor med mikrofon, längst fram i salen.
Nimo Salah ledde mötet med Karin Wanngård i Tensta träff.

Hon sade att skolorna har fått mer pengar till undervisning och att alla kommunala skolor i Järva numera serverar frukost.
– Nästa år tar vi bort avgiften för fritidsklubben, för 10-12-åringar. Alla ska ha möjlighet till en meningsfull fritid och ingen ska behöva säga att de inte vill gå dit. För det är det man säger, aldrig att man inte har råd.

Flera frågor från publiken rörde hyreshöjningarna och oron som många känner över att inte kunna bo kvar. Karin Wanngård svarade, som politiker brukar, att hyrorna avgörs i förhandlingar mellan fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.
– De sätter hyrorna, inte politikerna. De som inte har råd att betala hyran söker bostadsbidrag.

Vi har regelbundna kontakter med Ericsson

Abdi Odowaa från Företagarföreningen i Järva tog upp svårigheterna för företagarna både i Tensta centrum och på Rinkebystråket. Han frågade också om de rykten som finns att Ericsson planerar att lämna Kista.

Karin Wanngård svarade att rykten om att Ericsson ska flytta kommer i cykler, när det är dags att omförhandla hyrorna.
– Vi har regelbundna kontakter med Ericsson, jag och många tjänstemän träffar företagets representanter regelbundet. Ericsson är viktiga för Sverige och för Kista.

En man står upp i publiken och ställern fråga.

Mohamed Hagi Farah inledde med att gratulera Karin Wanngård ”till tiden som kommer”, men de orden, som syftade på hennes kommande föräldraledighet, förbigick finansborgarrådet med tystnad.

Hagi Farah talade sedan om behovet av en särskild satsning på unga mellan 19-29 år, som varken arbetar eller studerar. Förslaget, som han lämnade in skriftligen och delade ut bland åhörarna, går ut på att staden borde avsätta pengar för att unga kan få en ettårig anställning inom Järva stadsdelsområdes verksamheter. En insats som skulle vara en kombination av deltidsarbete och deltidsstudier.

Karin Wanngård svarade att Jobbtorgen och Arbetsförmedlingen redan arbetar med den här gruppen.
– Vi har en oerhört aktiv arbetsmarknadspolitik, men vi har en tuff arbetsmarknad i Stockholm som kräver utbildning.

Hon sade också att förra året var det 1100 personer som skrev in sig på Jobbtorg Kista, och 31 procent av dem har gått vidare till arbete.
– Det är en ökning med tolv procent sedan föregående år. Vi öppnar dessutom en ny komvuxskola i egen regi i Järva, eftersom vi har sett att det funnits problem med en del komvuxutbildningar.

Karin Wanngård hade inte hunnit ta del av mammornas öppna brev, men lovade att läsa det noga och föreslog att det kanske behövdes ett separat möte om det.

Vi har otaliga kyrkor och inte alls lika många moskéer

För första gången hade SD:s egen webbkanal Riks två representanter på plats. Deras frågor handlade om moskébyggen, finansiärer från Saudiarabien och om vilka aktörer som är lämpliga för att bygga på stadens mark.

Karin Wanngård var tydlig i sitt svar.
– Vi har religionsfrihet i det här landet, vi har otaliga kyrkor och inte alls lika många moskéer, så självklart behöver vi bygga fler moskéer så länge det behövs för att man ska kunna utöva sin religion.

Finanborgarrådet konstaterade att utländskt kapital finansierar både den ena och den andra fastigheten i Stockholm, och att det inte är ovanligt. Hon sade också att staden kontrollerar innan de släpper marknadsanvisningar, och gör de kontroller de får göra. Men att det ändå inte räcker alla gånger.
– Men för religionsfriheten och att det behövs moskéer, det står jag rakryggad för, sade Karin Wanngård.

Då fick hon kvällens varmaste applåd.

Kerstin Gustafsson Figueroa