Redan 2021 motionerade Anders Österberg (S) som då satt i riksdagen, om att förvandla Hästa gård till en ekologisk stadsodling. Idag är han stadens mäktigaste politiker, och nu är det upp till bevis. Hur blir det med det stadsnära jordbruket på Järvafältet?
– Hästa gård har alltid varit med oss, säger Anders Österberg.
Bakom Österbergs riksdagsmotion låg ett medborgarförslag, som Anita Karp och Damir Radovic skrivit och skickat in till de berörda stadsdelsnämnderna. Medborgarförslaget handlade om att marken på Hästa gård skulle användas för ekologisk stadsodling, för och med Järvaborna, som skulle ge frukt och grönsaker till skolkök och servicehus.
– Vi har haft många möten om Hästa gård och jag tycker att det här är en viktig fråga, säger Anders Österberg, när vi träffas i Tensta träff före ett av de dialogmöten, som Järva stadsdelsförvaltning anordnar.
Jag skulle vilja att man kommer igång med ett kafé på Hästa gård
Verksamheten, som den beskrevs i medborgarförslaget, skulle erbjuda arbete, arbetsträning och rehabilitering, språkpraktik för nyanlända, jordbruksutbildningar och forskning i urban odling. Samtidigt som det skulle bli en naturlig mötesplats för människor i olika åldrar, med olika bakgrund och kultur. Men nu verkar inte mycket av den storslagna visionen finnas kvar.
– Jag skulle vilja att man kommer igång med ett kafé på Hästa gård, det vore en jättefin knutpunkt. Det handlar om områdets själ, vi har mycket historia på Järvafältet.
Ett kafé i all ära, men det är ju ingen satsning alls i jämförelse med medborgarförslaget, invänder jag. Hur blir det med den ekologiska odlingen, civilsamhällets delaktighet och all social verksamhet?
Arbetet med att teckna avtal med en arrendator pågår just nu
– Ja, hade vi haft ett trollspö så hade vi förvandlat området i en hast, men nu har vi inte det. Jag tror på ett kafé. Ett kafé i kombination med någon som arrenderar marken. Då kan en del av marken ägnas åt stadsnära odling och få igång det lokala kretsloppet.
Anders Österberg menar att det finns väldigt mycket kunskap i Järva, men att någon måste ha det övergripande ansvaret för marken.
– Ja, det måste hålla över tid. Det handlar om att teckna ett avtal med en arrendator där också stadsnära odling finns med, och det arbetet pågår just nu.
2023 satsade den rödgröna majoriteten 45 miljoner till Hästa gård – och nästan inget användes. Enligt Bodil Hammarberg, som under många år varit den som haft ansvaret för Hästa gård på trafikkontoret, satsades sex miljoner 2024 till renovering. Kaféet ska öppnas, men det kommer dröja till slutet av 2026.
Fastighetskontoret ansvarar numera för att Hästa gård ska bli en levande gård
– Jag förstår att folk är frustrerade över att det tar sådan tid. Nu har trafikkontoret gjort klart sitt arbete och arbetet tas vidare av fastighetskontoret. Där är det Anders Kindberg som numera ansvarar för att Hästa gård ska bli en levande gård med djur, odling och kaféverksamhet. Personligen ser jag gärna ännu mer utveckling på platsen. Det är ett drömställe för en loppis.
Flera andra kommuner har redan inrättat hållbara stadsnära jordbruksprojekt, som Gottsunda Matpark i Uppsala, Macken i Växjö, Stadsbruk i Malmö, Stadsjord i Göteborg, Eko-odlarna i Telge i Södertälje för att nämna några. Har staden gjort några studiebesök och lärt sig av tidigare erfarenheter?
– Jag har besökt Uppsala och stadsodlingen där och finner mycket inspiration i att se hur andra städer arbetat med att tillgängliggöra offentliga platser ännu mer, och faktiskt bjuda in till delaktighet.
Idag, när hela samhället rustar för krig, borde väl nära stadsodling vara en högt prioriterad uppgift. Du själv påpekade i intervjun i Nyhetsbyrån Järva från 2021 att vår nationella självförsörjningsgrad stadigt har minskat och är idag runt 50 procent. Ett sätt att minska vår sårbarhet i städerna är just stadsodling, sade du då.
– Ja, och så är det fortfarande. Marken runt Hästa gård ska man inte bygga på och i risk av krig är det viktigt att fler människor lär sig odla för att bli mer självförsörjande. Det är en mycket viktig resurs och då ska marken brukas på ett sätt så att den också kan användas i framtiden.
Kerstin Gustafsson Figueroa
Fakta: Hästa gård är idag Stockholms stads enda kvarvarande jordbruk. Områdena består av cirka 250 hektar mark, varav ungefär 150 är brukbar odlings- och betesmark. Från 2018 har Anders Ström, bonden på Bögs gård i Sollentuna, anlitats först av Peab och sedan av Grön stad, för att driva jordbruk på Hästa gård. Idag är han är en av flera intressenter som vill arrendera gården i framtiden. Avtal skrives troligen under våren.