Kajjan Andersson var på besök i Kista för att tala om sin bok “Livsviktigt: En handbok i kroppspositivt föräldraskap”, en personlig bok om av att leva utanför samhällets kroppsnormer.
Samtalet började med ett meddelande som kvällens moderator Mona Suleiman läste upp – en personlig hälsning från författaren.
– Jag hoppas denna bok läker dina sår, skänker dig tröst, ger dig ro, harmoni och hopp om att du inte är ensam.
Trots att boken är fem år gammal är den fortfarande lika aktuell idag. Den tacklar ämnen som ätstörningar, självskadebeteende och kroppsideal. “Livsviktigt” utforskar kroppspositivt föräldraskap och läkande sår. Genom personliga upplevelser och expertråd vill Kajjan Andersson ge föräldrar verktyg för att hantera svåra samtal om kropp, utseende och utanförskap.
Att växa upp under 1990-talets kroppsideal som en kvinna utanför normerna innebar många motgångar – vid skolsköterskans undersökningar, vid familjens matbord och i ensamma stunder framför spegeln. Att aldrig se representation av olika kroppar i media och reklam förstärkte en känsla av utanförskap.
Under samtalet berättade Kajjan Andersson om sin skrivprocess och hur boken öppnade gamla sår, vilket fick henne att reflektera över sina föräldrars syn på hälsa. Hon betonar att boken inte är till för att skuldbelägga, utan för att skapa samtal inom familjen. Andersson förklarade att boken inte bara är en guide, utan också ett verktyg för att öppna upp diskussioner om kropp, gränser och identitet.
Föräldrar ska inte undvika svåra samtal om vikt och kropp med sina barn
Moderatorn Mona Suleiman och Kajjan Andersson fann många gemensamma punkter att relatera till, och samtalet rörde sig kring teman som intersektionalitet, kropp och hur samhället uppfattar och bearbetar dessa frågor.
Ett centralt ämne under frågestunden efteråt var att föräldrar inte ska undvika svåra samtal om vikt och kropp med sina barn. Föräldrar uppmanades att inte avvisa frågor som “Är jag tjock?” utan att ha det samtalet utan förutfattade tankar eller negativa kopplingar till ordet. Det betonades att hemmet ska vara en trygg plats för sådana diskussioner, där föräldrar inte ska basera ett hälsosamt liv på samhällets ideal. Föräldrar ska inte känna sig som dåliga eller skämmas om deras barn inte passar in i samhällets kroppsnormer, eftersom det ofta inte är en korrekt indikator på hälsa.
Khadijah Mire