fem personer i fåtöljer samtalar på scen

På fredagskvällen var det släpp för Instruktionsbok för kämpande hyresgäster på Teater Tribunalen på Hornsgatan. Under kulturkvällen hölls bland annat samtal mellan olika företrädare för hyresgästorganisationer och forskare, presentation av satiriska bilder från hyresgästhistorien samt bjöds det på filmvisning.

Ort till Ort stod som värd för evenemanget som lockat omkring 40 personer och kvällen inleddes med mingel och snacks i lobbyn. När programmet inne i den industriellt betingade teaterlokalen kom i gång blev det samtal mellan representanter från Ort till ort, Hyresgästföreningen och forskaren Dominika Polanska (Södertörns högskola) med temat ”Hur man får i gång en kämpande rörelse?”. Samtalet leddes av Jonis Awad.

Exempel gavs på olika lokala kamper som gått framåt i Sundbyberg, Solna och Husby.
– Vilket även forskningen har visat, det lönar sig att kämpa, sade ”Janne”.
– Hyresvärden Victoriahem följde aldrig upp de felanmälningar jag gjorde, så jag undrade vad jag kunde göra. Så då googlade jag fullmakt, kontaktade mina grannar och de gav mig tillåtelse att representera dem i min anmälan. Det gick från fem veckor och ingen kontakt till att hyresvärden, från juldagen, bombarderade mig med mejl, berättade Jonatan från Husby.
– I de böcker som jag skrivit ser jag att kamp lönar sig oftast. Många har även hittat sina grannar i möjligheten att agera kollektivt.

Annons:

Instruktionsboken är resultatet av ett samarbete mellan organisationer i tre olika städer

Vidare samtalade de om arbetet med handboken, att den kan ses som en framgång i sig, eftersom det blev ett sätt att nå ut till andra och få dem att organisera sig. Instruktionsboken är resultatet av ett samarbete mellan organisationer i tre olika städer; Stockholm (Ort till Ort, Allt åt Alla, en förening ur Hyresgästföreningen), Gävle (Ort till Ort) och Göteborg (Allt åt Alla).

– Det är viktigt att gräva där man bor, med de kontakter man har i sitt vardagliga liv, sade Magnus Jönsson från Ort till Ort.
– Och passa på när det är läge, sade Janne.
– Ni måste ta med begränsningarna från början, gå inte för snabbt fram men fira de små segrarna, sade Jonatan.

Sedan undrade Jonis Awad vilka deras bästa tips för att hålla i gång organiseringen var.
– Se framåt, upprätthåll det du har planerat in, sade Magnus.
– Det är viktigt att inte fastna i ett kompisgäng, engagera fler och fler, sade Janne.
– Att ha en bra balans mellan rutinmässiga och spontana möten och att ha roligt, sade Dominika.

Del 3 och 4 planeras i höst

Handboken innefattar två delar med praktiska tips; Hur sätter man i gång lokal bostadskamp? och Vad är viktigt för att gruppen ska fungera?. Under hösten 2024 är tanken att arbetet ska fortsätta med del 3 och 4, vilket intresserade kunde skriva upp sig för på en lista som skickades runt.

Historikern Hannes Rolf (Stockholms universitet) presenterade hyresgästhistoria i bilder. Där fanns allt ifrån satir till dokumentära bilder som förevigat hyresgästernas kamp de senaste 150 åren. Exempel på konstnärer var Erik Henningsen (1855–1930), Oscar Andersson (1877–1906) och Anton Hansen (1891–1961).

Efter presentationen hölls ”Träffa en hyresgästpamp”, ett rollspel där en fiktiv ”representant från den lilla Hyresgästföreningen” ställdes mot väggen. Representanten bemötte all kritik med olika ursäkter som på ett eller annat sätt förminskade hyresgästen.

Som avslutning på den knappt två timmar långa kulturkvällen visades Teater Tribunalens film ”Orätten att äga”, en 20 minuter lång svart komedi delvis inspirerad av boken Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden (Verbal förlag 2019).

Alla deltagare kunde ta med sig ett exemplar av den nysläppta instruktionsboken hem. För den som är nyfiken på boken går det att kontakta Ort till Ort Husby.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email