Rinkeby-Kistas ordförande i stadsdelsnämnden, Ole-Jörgen Persson, M, öppnade torsdagens sammanträde med att konstatera att ”det är en otroligt mörk dag i Europa”.
– Det är en dag som ingen av oss trodde att vi skulle behöva uppleva. Därför är det extra viktigt att värna demokratin.
Kanske var det också kriget som var orsaken till att frågorna från de närvarande medborgarna var färre än vanligt. Irene Westerberg frågade, med anledning av debatten om tvångsomhändertagna barn, om inte nyanlända familjer får information om svenska samhället. Anna Mattsson, avdelningschef för Individ och familj, svarade att alla nya i Sverige får 100 timmar samhällsorientering.
En hyresgäst hos Svenska bostäder på Randersgatan i Kista, hade med sig en lång lista med underskrifter från sina grannar. Deras parkeringsgarage ska rivas och alla har blivit uppsagda från sina parkeringsplatser.
– Många är taxichaufförer och bilen är deras levebröd. De som bor i bostadsrätter har fått förtur på de parkeringsplatser som finns. Vad kan ni, våra politiker, göra för oss?
Vi har inget med själva sakfrågan att göra
Nämndens ordförande svarade att de borde kontakta politikerna i Svenska bostäders styrelse.
– Vi har inget med själva sakfrågan att göra.
Mohammed Hagi Farah hade två frågor till nämndens politiker. Den ena var varför föreningen Atletico Rinkeby fått avslag och blev utan föreningsstöd.
– Det är den enda föreningen för unga, som sökt föreningsbidrag. Nu blir de utan eftersom att ansökan hade brister. Vi trodde att den nya föreningssamordnaren skulle hjälpa dem med sådant.
På den frågan fick Hagi Farah inget riktigt svar.
Den andra frågan han ställde rörde Rinkeby Folkets Hus. Han hänvisade till att Tensta träff precis har sålts, och ville veta hur det ska bli med Folkets Hus.
– Kan vi sova lugnt om nätterna nu, frågade han.
Ole-Jörgen Persson svarade då:
– Det finns inga som helst planer på att göra något med Rinkeby Folkets Hus.
Ordföranden menade att man ”inte ska röra upp känslor” bara för att ett Tensta träff har sålts, något han för övrigt var positiv till.
Representanter från S, V och C försäkrade att de ville att Rinkeby Folkets Hus ska finnas kvar. Tomas Beer från Miljöpartiet försäkrade än en gång att han ”ska kämpa för Folkets Hus”. Och även Ole-Jörgen Persson verkade vilja lugna Hagi Farah och sade att man inte ”ska spä på ogrundade rykten om Rinkeby Folkets Hus”.
Det är valår, vi vill veta hur ni står i den här frågan
Men Hagi Farah ville ändå veta var de olika partierna står när det gäller IOP-avtalet. Den finansiering som Folkets Husby utan angiven anledning blev av med. Kommer Rinkeby Folkets Hus få fortsatt samarbete med stadsdelen, eller inte?
– Det är valår, vi vill veta hur ni står i den här frågan.
Då visade det sig att Ole-Jörgen Perssons alla kommentarer om att ”röra upp känslor” och ”spä på ogrundade rykten” om Rinkeby Folkets Hus enbart handlat om själva fastigheten. Inte om stadsdelens samarbete med föreningen Folkets Hus i Rinkeby. När Hagi Farah stod på sig och ville ha svar, höjde nämndens ordförande rösten:
– Det här är inget korsförhör. Tror du att vi kommer att svara på din fråga nu, innan vi fattat beslut?
Och där tog den allmänna frågestunden slut.
Kerstin Gustafsson Figueroa