Med antimuslimsk rasism, eller islamofobi, avses rasism som riktas mot muslimer och människor som uppfattas vara muslimer. En statlig projektgrupp med personal från SST och MUCF har bildats med ansvar för hur samhället ska arbeta mot islamofobin.
Ingen ska behöva utsättas för begränsningar i den egna tillvaron på grund av andras rasism. Som en del av arbetet för att motverka detta och för att etablera internationella samarbeten har SST även inlett en process för att formalisera ett samarbete med European Coalition of Cities Against Racism (ECCAR).
Genom detta samarbete kan projektet dra nytta av internationella erfarenheter och bästa praxis från andra länder i arbetet med att bekämpa antimuslimsk rasism på lokal nivå.
Kunskap om hur antimuslimsk rasism upplevs och arbetas med på lokal nivå saknas
Arbetet ska vara förankrat i aktuell forskning och annan insamlad data, exempelvis i form av myndighetsrapporter. Internationella erfarenheter av lokalt arbete mot antimuslimsk rasism ska beaktas. Eftersom strukturerad kunskap om hur antimuslimsk rasism upplevs och arbetas med på lokal nivå i hög utsträckning saknas, ska projektet själv inhämta sådan kunskap genom studiebesök och dialog med berörda parter.
För närvarande arbetar projektgruppen med att förankra arbetet i det 10-tal utvalda undersökningskommuner där dialogmöten kommer att arrangeras med relevanta företrädare för kommunen, det muslimska civilsamhället och muslimska medborgare.
Dialogmöten ska ordnas för att ta reda på hur muslimerna upplever rasism och vad kommunerna gör åt det
– Målet med dialogmötena är att inhämta kunskap om hur kommunerna arbetar i dagsläget, hur arbetet upplevs av det lokala muslimska civilsamhället och andra medborgare, på vilka sätt de närvarande muslimska personerna upplever rasism i verksamheter och på områden som är kommunens ansvar samt vad de skulle önska att kommunen ytterligare gjorde, säger Mirjam Katzin, projektledare på SST.
MUCF och SST kommer under våren sammanträda med en myndighetsgrupp där Diskrimineringsombudsmannen (DO), Forum för levande historia (FLH), Institutet för mänskliga rättigheter och Länsstyrelserna ingår. Gruppen kommer att mötas regelbundet för att bidra med expertis och säkerställa att uppdraget koordineras med andra myndigheters insatser på området.
Källa: SST, myndigheten för stöd till trossamfund är en statlig expertmyndighet för trossamfundsfrågor.
Läs även artikeln Kan vi prata om hatet mot muslimer?