Kruton, Stockholms stads enda skyddade boende specialiserat på hedersrelaterat våld och förtryck har stängt. I teorin heter det att det slås samman med ett annat skyddat boende som främst avser kvinnor och barn.
I praktiken försvinner boendet då lokalen försvinner och nya platser inte tillsätts på det andra boendet. Skyddslägenheter för unga män och par blir dock kvar.
Skälet som anges är låg beläggning under lång tid, dvs ekonomi. Man menar att det länge gjorts försök att få upp beläggningen men att det inte lyckats.
Jag är väldigt besviken på den rödgröna majoriteten i stadshuset. Att det är just Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som låter detta ske är för mig obegripligt. Lika obegripligt är det att oppositionen inte har reagerat alls.
Det som händer nu är att möjligheten att placera minderåriga flickor utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck på stadens skyddade boende försvinner helt. Istället hänvisas socialtjänsten till jourhem som inte rimligtvis kan ha samma kunskap om mekanismerna i hedersrelaterat våld som utbildad personal.
Unga kvinnor som flytt från sina familjer kan, i stadens regi, erbjudas skyddat boende där det bor andra kvinnor och barn. Man kan dock ifrågasätta lämpligheten i att placera en ung kvinna som flytt från sin familj tillsammans med massa mammor och barn. Risken att saknaden efter den egna familjen blir större om man ska bo med andra familjer och se mammor skydda sina barn samtidigt som man flyr från en mamma som inte klarade av att skydda.
Jag är besviken för att detta sker med till synes politisk enighet i Stockholm. Jag är ju inte politiker längre, men kan ju tycka att det är värt att nämna att detta sker så fort Feministiskt Initiativ lämnat stadshuset. Och som före detta kommunpolitiker är jag förvånad över att det rödgröna styret inte reflekterat mer kring vilka signaler detta sänder. Det går bra att använda utsatta unga som slagträ i en valrörelse, men när det sedan måste satsas pengar för att upprätthålla verksamheten så finns intresset plötsligt inte längre.
För ingen kan väl på allvar tro att boendet läggs ned på grund av att problemet har blivit mindre.
Anna Rantala Bonnier, tidigare ledamot för Feministiskt Initiativ i kommunfullmäktige
Bild: Unsplash/Jenna Norman