I juni uppmärksammades att Stockholms stad slutat klippa gräset på flera ytor, för att bidra till den biologiska mångfalden när fåglar och insekter får en bra livsmiljö och tillgång till mat. Nedan redovisas de svar som ansvariga på Järva stadsdelsförvaltning, fastighetsförvaltningen och för Igelbäckens markunderhåll gett på frågor om projektet. 

Vad var syftet med att låta gräset växa under sommaren? 
”Under 2024 har stadsförvaltningen förändrat skötseln av flera gräsytor i stadsdelsområdet. Det gör vi för att gynna den biologiska mångfalden, minska miljöpåverkan och spara på resurser. I ett första steg har förvaltningen under våren identifierat lämpliga ytor för högvuxet gräs. I urvalsprocessen togs hänsyn till flera aspekter som exempelvis trygghet, visuell upplevelse, gröna kopplingar och rekreationsvärden.”  

Vad var planen att använda höbalarna till? 
”Vid slåttern samlas gräset i balar som förvaltningen i år erbjöds till koloni- och fritidsträdgårdarna i stadsområdet, som isolering eller täckodlingsmaterial. Tidigare år har gräset används som djurfoder, något som tyvärr inte bedömdes vara möjligt i år, då gräset ansågs vara för blött och därför inte uppfyllde kraven på kvalitet som djurfoder.” 

Annons:
Annons:

Gräset har klippts men under träden lämnades sly (trädskott) högt. Varför togs det inte bort vid samma tillfälle?  
”Slyuppslaget togs enligt avtal bort, men då maskinen ej hade möjlighet att genomföra slyröjning i samband med slåttern gjordes detta i efterhand.”  

Har det sparats pengar på att inte klippa gräset under sommaren? 
”Skötselmetoden för slåtterytor är mer kostsam än skötsel för bruksgräsmatta. Ur ett hållbarhetsperspektiv har skötselmetoden dock inneburet mindre nyttjande av bensindrivna maskiner, vilket är fördelaktigt ur miljösynpunkt.”  

Kommer gräset att få växa sig högt på fler ytor under nästa sommar? 
”Förvaltningen har som mål att fortsätta låta gräset växa på dessa ytor, och arbetar kontinuerligt med att identifiera nya ytor lämpliga som höggräsytor.” 

Har ni fått någon reaktion av de som bor i området boende på detta? 
”Förvaltningen kan se att ytorna har tagits emot positivt av invånarna, men det har inte genomförts några mätbara utvärderingar avseende hur ytorna har gynnat den biologiska mångfalden, utan i detta skede har arbetet varit inriktat på att identifiera lämpliga ytor och bra arbetsprocesser.” 

Monica Jansson