Sarah Kaguama heter den nya pastorn i Tenstakyrkan och som installerades på en gudstjänst den 2 mars. Med för att välkomna henne fanns bland annat kören Tensta Jouyful Noise och den regionala kyrkoledaren i Equmeniakyrkan, Jenny Dobers.
Tenstakyrkans nya pastor är uppväxt i Kil, Värmland, och har bott på några olika platser. Bland annat för studier i Närke, på Örebro Teologiska Högskola, och arbete i olika frikyrkor.
– Min första pastorstjänst var i Skarpnäckskyrkan, som tillhör Svenska Alliansmissionen. Och nu senast var jag i Brokyrkan i Rimforsa, en församling som tillhör Pingst och Evangeliska frikyrkan.
Hur hon hamnade just i Tenstakyrkan har varit en ”längre process”.
– Jag har inte någon direkt koppling till Järva innan, mer än att under utbildningen var jag på studiebesök i Rinkeby Internationella Församling. Då tänkte jag ”vilken härlig plats, här skulle jag kunna vara”. Tensta är inte så långt ifrån.
Att det fanns ett gensvar och en delaktighet i gudstjänsten – det tyckte jag var väldigt inspirerande
Vad gör en pastor?
– I Tenstakyrkan jobbar jag mycket med gudstjänster på söndagarna; predikar, förbereder och håller ihop gudstjänsten. Det kan också vara om någon vill döpas eller att hålla i begravningar. Rollen är att leda församlingen och ha ansvar för verksamheten.
Hon nämner även att hon förbereder starten av en ny samling på torsdagskvällar, Bibelsamtal, dit vem som helst kan komma. Som pastor kan hon också ha personliga samtal, om livet eller tron, men också utföra vissa administrativa och representativa uppgifter såsom i nätverket Trygga Järva.
Efter tjänsten i Rimforsa kände hon en dragning tillbaka till Stockholmsområdet.
– Jag såg att Tenstakyrkan sökte en pastor och kontaktade församlingen, säger hon.
I samtalen, som fördes under en tid, växte känslan för Tensta fram.
– Både en kallelse från Gud och i mitt hjärta att jag vill. När jag kom hit fick jag vara med att predika på en gudstjänst, träffa människor och så.
På fikat efteråt kände hon sig varmt välkomnad. I år firar protestantiska, ortodoxa och katolska kyrkor påsk samtidigt så det blir ännu större
– Jag har alltid trivts i sammanhang där det finns människor med olika bakgrund och kulturer, så det tror jag gjorde att det kändes naturligt här. När jag var med på en gudstjänst och såg att många ville gå och be – att det fanns ett gensvar och en delaktighet i gudstjänsten – det tyckte jag var väldigt inspirerande, säger hon.
Vad bidrar ni som kyrka med i Tensta?
– I min syn på kyrkan så finns vi här för de som är runtomkring. Det som kyrkan alltid kan vara är en plats för gemenskap, där alla får vara med och där det också finns utrymme för existentiella frågor. Vårt uppdrag är också att förmedla hopp. Jag tänker också att kyrkan är här för att hjälpa till i samhället.
Hon menar att det också bygger lite på vilka medlemmarna är.
– Just nu har vi konstgrupper för barn och ungdomar på tisdagar, som leds av några av våra medlemmar som är professionella konstnärer, dit barnen får komma efter skolan och vara kreativa.
Och så gospelkörerna, såklart.
– Tensta Gospel Choir och Tensta Joyful Noise övar ju här varje vecka – de är grymma! De medverkar i våra gudstjänster regelbundet och hjälper ibland till med fikat efter. Det är en stor del, som många har mött kyrkan genom, säger Sarah Kaguama.
Vad betyder påsken för Tenstakyrkan?
– Påsken är ju det största vi har, kärnan i vår tro. I år firar protestantiska, ortodoxa och katolska kyrkor påsk samtidigt så det blir ännu större. Påskens innebörd är att vi firar att Gud sände sin son Jesus att dö för oss och rädda världen, så att vi kan försonas med Gud. Men påsken handlar också om en väg för försoning mellan människor, som möjliggör.
I Tenstakyrkan firar de gudstjänst både på långfredagen och påskdagen, men i år har det varit lite av ett pusslande att få plats i lokalerna som delas med en koptisk ortodox församling och en kaldeisk-katolsk församling. Den senare har fått hyra in sig i en större lokal.
Vad betyder påsken idag?
– I vår tid behöver vi försoning, just nu är det mycket konflikter, oro och maktkamp i världen. För mig har det blivit ännu tydligare inför den här påsken hur Jesus kommer som en annorlunda ledare. Han kommer med fred och ödmjukhet, säger Sarah Kaguama.
David Johansson