Hästa gård har äntligen fått ny arrendator, vilket gör att gården på Järvafältet med sina omkring 250 hektar återigen kan tas i bruk som stadsnära jordbruk, Stockholms största.
– Det ska vara en levande plats, säger Clara Lindblom (V).

Det kommer att ta ett tag att bygga upp den nya gården – med upprustning av byggnader och nya hållbara rutiner för odling och djurhållning – men redan nu finns kor och alpackor på plats.
– Det var här man rörde sig på somrarna, säger säger bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom som själv är uppvuxen i Järva.

Clara Lindblom och Anders Ström.

Hon menar att Hästa gård kan få bli ett riktigt andhål för unga i området med sin närhet till miljonprogrammen och för alla som vill besöka det natursköna Järvafältet.

Annons:

Jordbruket som eget ekosystem

På sikt kan det bli den naturliga platsen dit framför allt Järvaborna beger sig för att ”hänga med kor eller bara lära sig hur mat görs från grunden”.

– Nu är det startskottet, sen vi får vi anpassa djurhagar och så vidare och bygga upp det här, säger Anders Ström, som alltså är den nya arrendatorn.

Bonden Ström, som även driver Bögs gård i Sollentuna, har sedan 2018 varit engagerad i gården. PEAB som då ansvarade för driftsskötseln, tillfrågade honom om hjälp med beteshagarna. Under tiden har han fått direktkontakt med Stockholms stad och kunde som femte generationens bonde komma med värdefulla inspel om hur gården kan utvecklas, med hjälp av exempelvis djur och jordbruk.
– Sedan har man ju blivit kär i det här stället, säger han och beskriver hur jordbruket kan bli ett eget ekosystem.

Kor som betar, odling av spannmål och som kan användas som foder eller säljas på sikt, halm som djuren kan ligga på om sommaren och ängsmark, vars jord sedan kan brytas och odlas med blommor som är bra för pollinatörer men även glädja förbipasserande till exempel.

Vill att djuren ska ha ett syfte

Första steget är att jordbruket öppnas långsamt med att så spannmål och få i gång djurhållningen med ”fantastiska natur- och landskapsvårdare”.
– Vi vill att djuren ska ha ett syfte, vi har tagit hit lite roliga djur och kor, sedan får vi se vad vi hittar för lösningar, fortsätter Anders Ström.

Grisar, höns, kaniner, getter, får, alpackor och kossor är planerade, men det kan bli överraskningar.
– Vissa djur behöver sandunderlag för att de inte ska få ont i magen, men vi ska anpassa oss med hästar och så vidare, säger han.

Från den 1 september 2024, då Fastighetskontoret tog över ansvaret av gården, tills att arrendekontraktet skrevs på den 1 april, har det blivit en del möten, medger Ström.
– Vi ska göra saker tillsammans, så att det blir bättre än om det bara var en arrendator som drev det.

Jag skulle vilja att Stockholmare började vallfärdade hit

Huvudbyggnaden.

Clara Lindblom, ordförande i Fastighetsnämnden, menar att flytten av ansvaret från Trafikkontoret blev mer rätt eftersom Fastighetskontoret har ansvar för olika fastigheter, som till exempel stadshuset, olika idrottsanläggningar och besitter kunskap om att ta hand om naturreservat.
– Det vi insåg ganska tidigt var att om vi ska kunna ta vara på potentialen i Hästa gård då måste vi ta hit en duktig arrendator, säger hon.

Så småningom, när byggnaderna har rustats upp, ser hon fram emot att gården kan erbjuda exempelvis kafé och även gårdsförsäljning med lokalproducerade varor. En plats dit skolklasser kan komma på studiebesök, grupper kan se hur mat produceras på nära håll och dit exempelvis pensionärsföreningar kan förlägga aktiviteter.
– Jag skulle vilja att Stockholmare börjar vallfärda hit, säger hon.

En av byggnaderna är iordningsställd som bostad för någon som jobbar med djuren, men det finns även en stor lada som målats om och sedan behöver de se över den k-märkta huvudbyggnaden (med exempelvis tapeter från 1700-talet) för varsam renovering. Exakt hur återstår att se.
– Det ska vara en levande plats, säger Clara Lindblom om visionen och återkommer till hur Anders Ström arbetat med Bögs gård som förebild.

Den som har vägarna förbi kan redan nu titta förbi Hästa gård för att se djuren, men var beredd på att det dröjer tills tillstånden för organiserade gruppbesök är klara.

David Johansson