I december konstaterade en internt tillsatt utredning att förtroendet för cheferna på medborgarkontoren är lågt eller obefintligt. Ändå sitter ledningen kvar efter omorganisationen som genomfördes i stadsdelen vid årsskiftet. Nu skriver medarbetarna ett öppet brev om hur de ser på sin arbetssituation Vi återger dokumentet i sin helhet.
Missförhållanden på Medborgarservice i Järva
Nepotism
Enhetschefen har tidigare anställt sin svägerska. Detta uppdagades inte förrän i efterhand, och medarbetaren fick lämna, men enhetschefen är kvar, till synes utan konsekvenser.
Ledningen har anställt en administratör med nära kopplingar till den biträdande enhetschefen, som enhetschefen har berättat om för flera medarbetare i personalgruppen. Administratören har, trots att detta inte alls ingår i befattningsbeskrivningen för hens roll, fått ett väldigt stort mandat på enheten trots uppenbara kompetensbrister. Administratören agerar ofta som chef för andra medarbetare, håller i personalmöten och delegerar arbetsuppgifter till personalen. Hen har även deltagit på ledningsgruppens möten och i rekryteringsprocesser (trots att ledningen i övrigt sagt blankt nej till att involvera personalgruppen i rekryteringar). Det ingår inte i Stockholm stads policy att administratörer ska vara med vid rekrytering av ny personal. Detta leder till frågeställningen huruvida både rekryteringen och de utökade arbetsuppgifterna skett på grund av kopplingen till biträdande enhetschefen.
Ledningen har anställt en nära vän till den biträdande enhetschefen
Ledningen har anställt en nära vän till den biträdande enhetschefen via en Stockholmsjobbsanställning. Personen har vid flera tillfällen visat sig vara olämplig för tjänsten. Bland annat har hen aktivt sökt upp en invånare och skvallrat för denne att personen riskerar att bli orosanmäld (anmärkningsvärt med tanke på att ett av kärnuppdragen för Medborgarservice är att stärka förtroendet för socialtjänsten).
Även om en utredning startades, då detta direkt flaggades till enhetschefen, har biträdande enhetschef viftat bort detta i diskussioner med medarbetare som en fråga om ”kulturskillnad”. Detta visar på en brist på ansvarstagande i en fråga som gäller socialtjänstens förtroende i Järva.
Besökare och kollegor har påpekat att medarbetaren inte är professionell i bemötandet av invånarna, och att personen särbehandlar unga kvinnor. Allt detta till trots så har medarbetaren fått en anmärkningsvärd löneökning på 7 procent i år – medan övriga Stockholmsjobbanställda på enheten inte fått en enda krona.
Tystnadskultur & repressalier
Att en tystnadskultur råder på enheten har konstaterats flera gånger, bland annat i APT-protokoll, utredning av inhyrd konsultbyrå samt i den interna utredningen om bland annat arbetsmiljön som tillsatts av stadsdelsförvaltningen.
Ledningen har vid flera tillfällen uttryckt sig helt oförstående inför detta och har bland annat påstått att den egentliga problematiken är att medarbetare umgås utanför arbetstid. Till och med att medarbetare åker tunnelbana hem tillsammans har ifrågasatts av cheferna under möten.
Flera personer har sagt upp sig som en direkt konsekvens av chefernas arbetssätt
Ett stort antal medarbetare på alla tre medborgarkontor har vittnat om hur de vid flera tillfällen blivit inkallade på enskilda möten med cheferna efter att ha uttryckt misshagliga åsikter. Vid dessa möten har medarbetarna fått sina åsikter ifrågasatta, anklagats för att driva dolda agendor, eller för att ljuga.
Dessa möten används systematiskt av båda cheferna som en form av repressalier för att tysta ner oliktänkande. Cheferna har genom deras handlingar gjort det tydligt att ifrågasättandet av deras beslut och ledarskap ej tolereras.
Flera personer har sagt upp sig som en direkt konsekvens av chefernas arbetssätt och attityd till sina medarbetare.
Medarbetarenkäten visade på katastrofala siffror
Medarbetarenkäten visade på katastrofala siffror, inte minst i frågan om förtroende för cheferna. Behovet av en extern utredning av den psykosociala arbetsmiljön har lyfts kontinuerligt utan att få gehör.
Under den internutredning som genomfördes har ett stort gäng medarbetare vittnat om repressalier och tystnadskultur från cheferna. Medarbetare har gråtit inför vice stadsdelsdirektören samt sina kollegor när de framfört berättelser om den behandling de utsatts för.
Medarbetare har lyft frågor om tystnadskultur och repressalier till bland annat avdelningschefen vid upprepade tillfällen, men inte fått något gehör uppifrån.
Trots upprepade larm om tystnadskultur och repressalier, bland annat lyfta vid APT-möten, har avdelningschefen inte vidtagit åtgärder i tid. När problemen påtalats har avdelningschefen konsekvent hänvisat till närmaste chef, trots att grundproblemet består i bristande förtroende och otrygghet i relationen till just närmaste chef.
Avdelningschefen är medveten om missförhållandena, men fortsätter ha förtroende för att enhetschefen
Enhetschefens agerande tyder på att hon har fått avdelningschefens stöd att agera efter eget omdöme, vilket även innefattar att anställa vänner och släktingar. Avdelningschefens hantering av MBK-frågor väcker stark oro och ger intryck av en nedvärderande inställning till arbetsmiljön för medarbetare med utländsk bakgrund, vilket är särskilt problematiskt då många på enheten tillhör denna grupp. Trots att avdelningschefen är fullt medveten om de rapporterade missförhållandena, fortsätter han att uttrycka förtroende för att enhetschefen sköter sitt arbete väl.
Ojämlik behandling
Det finns en stark upplevelse att medarbetare som står cheferna nära särbehandlas på ett positivt sätt. Vissa medarbetare får enorm frihet under ansvar medan andra blir ifrågasatta för minsta lilla. Delegering av arbetsuppgifter sker ofta under bordet och som medarbetare har man ofta ingen insyn i vem som bär ansvaret för en specifik fråga.
Detta avspeglas även i lönekuverten, där ökningarna inte alls står i relation till arbetsinsats och prestation, utan snarare till hur bra ens relation till cheferna är.
Medarbetare som står cheferna nära kan komma och gå som de vill
Medan vissa medarbetare som står cheferna nära kan komma och gå som de vill, och fuska med tiderna med flera timmar per dag, blir vissa andra granskade in i minsta detalj, inkallade på möten vid småförseningar, och tvingas visa upp förstadagsintyg vid sjukfrånvaro.
Misskötsel/frånvaro hanteras inte trots flera larm och medarbetare blir i dessa fall uppmanade att lyfta det själva med berörd part.
Diskriminering
Medarbetare har berättat om att de känt sig diskriminerade av cheferna på rasistiska grunder.
Kvinnliga medarbetare har vittnat om ett sämre bemötande
Kvinnliga medarbetare har vittnat om ett sämre bemötande från en av cheferna på grund av deras könstillhörighet.
En av cheferna har yttrat negativa kommentarer om andra medarbetares religiösa tillhörighet i samtal med medarbetare.
En av cheferna har uttryckt sig negativt om stadens arbete mot homofobi.