Tensta Träff har sina tillfälliga lokaler i Campus Tensta, granne med Järva gymnasium och Tekniska museet, ingång A3.
– Stockholmssalen får vi tillbaka i mitten av juni och vi kan flytta tillbaka till våra gamla lokaler i oktober, säger Muse Yusuf, verksamhetschef för Tensta Träff.
Muse Yusuf började arbeta för studieförbundet Ibn Rushd i Tensta sommaren 2023. När vi träffades i höstas handlade det om att Folkbildningsrådet hade beslutat att dra in hela det ekonomiska stödet till Ibn Rushd. Vid årsskiftet upphörde därför verksamheten helt och omkring 50 anställda runt om i landet blev utan arbete.
– Precis i samma veva sökte de en chef till Tensta Träff och jag sökte tjänsten och fick den.
Den 1 januari tillträdde han på sitt nya jobb och kunde fortsätta arbeta i samma lokaler.
– Det är egentligen inte så stor skillnad från arbetet med Ibn Rushd, förutom att här ansvarar jag även för uthyrningen av lokaler. Men arbetet med lokalsamhället är detsamma, och att vara chef, det är ingen skillnad.
Till en början är det bara han och Abdulahi Ali som arbetar på Tensta Träff. Men snart ska en receptionist och administratör anställas.
– Nu börjar jag från start, vad Tensta Träff ska bli, det är något nytt.
Inte nytt, utan nygammalt, invänder jag, som minns när Tensta Träff var ett levande och fantastiskt hus. Men det var länge sedan.
– Ja, det är historia, nu börjar vi om. Rädda Barnen har ju gjort mycket av fotarbetet redan och Folkets Hus och parker har haft det organisatoriska ansvaret.
Muse Yusuf tycker att det är spännande, trivs att arbeta med civilsamhället, men vill inte stressa fram verksamhet.
– Jag vill ha en ny approach och försöker att inte ha någon egen agenda i vad Tensta Träff ska vara.
Han planerar att inrätta fyra råd; kvinnoråd, ungdomsråd, föreningsråd och ett råd som han inte kan komma på vad han ska kalla. Det ska vara ett hus som de som bor här själva äger
– Det finns äldre eldsjälar i området, som är informella ledare, och dem behöver jag.
Han tänker på sådana som inte sitter styrelsen, men ändå är drivande i föreningen. De som har den förankring han själv saknar.
– Ja, jag vill att de som bor här ska prägla vad Tensta Träff ska vara. Jag vill jobba så brett som möjligt, det ska vara ett hus som de som bor här själva äger.
Svårigheterna handlar som så ofta om pengar. Idag har Tensta Träff tre inkomstkällor; IOP med stadsdelen på tre år, från kulturförvaltningen får de stöd som måste sökas varje år och det tredje benet är uthyrning av lokaler.
– Jag har lyckats hyra ut en del, men den största utmaningen blir att hyra ut stora salen på vardagarna dagtid.
Men i väntan på att Tensta Träff blir klart, så finns lokaler att hyra i Campus Tensta redan nu. Ett stort mötesrum för 70-80 personer och två andra större lokaler som vardera rymmer upp till 50 personer. Det saknas pentry på några ställen, men de beräknas vara färdigställda inom kort. Muse Yusuf rycker lite på axlarna.
– Det är vad det är. Efter ramadan, då sätter vi igång.
I juni är Stockholmssalen klar och i mitten av oktober kan hela verksamheten flytta tillbaka till övervåningen i Tensta Träff.
– Jag vill att Tensta Träff ska bli ett nav för organisering av civilsamhället. Det ska vara ett hus fullt av liv och engagemang, för föreningar och privatpersoner.
Kerstin Gustafsson Figueroa