Bild på en bok om Cornelis, med en en man med bar överkropp och en tatuerad tiger på bröstet.
Greiders bok om Cornelis.

Mats Leander hamnade häromdan hos ABF där Göran Greider berättade om sin roman Nu när man är död om Cornelis Vreeswijk.

Det var PRO/Kultur som arrangerade seminariet tillsammans med Cornelis Vreeswijkssällskapet, vars ordförande Anneli Schöldström samtalade med Göran Greider.

–  Cornelis var egentligen ganska tillknäppt och förtegen om sig själv. Hans visor handlar om andra och alla och envar. Han var oerhört beläst och ville egentligen bli författare. Och hade han levat längre hade han kanske skrivit sina memoarer, sa Göran Greider, som nu har velat försöka råda bot på den bristen.

Annons:

– Alla fakta i boken – möten, framträdande som Cornelis gjort, folk som han träffat, stämmer med verkligheten, men jag har försökt sätta mig in hur Cornelis själv tänkte, sa han.

En utgångspunkt var ett citat där Cornelis skrev: ”Vad är visorna värda nu när man är död?” Och Göran Greider konstaterade att Cornelis ansåg att visorna tillhör alla som sjunger dem eller lyssnar på dem. Och Cornelis kommer att överleva oss alla!    

Han var världsmedborgare. Något att tänka på i dagens Sverige

Han kom som barn, en främling, från ett krigshärjat Holland till Sverige och lärde sig behärska svenska språket bättre än de flesta av oss som bor här, men han blev aldrig svensk medborgare. Det sägs att han slängde sin ansökan när myndigheterna ville testa om han behärskade svenska språket.

– Det må vara en skröna, men det är märkligt att en av vårt språks allra största poeter, i Bellmans, Dan Anderssons, Taubes eller Ulf Lundells efterföljd och tradition, aldrig var svensk medborgare, sa Göran Greider.

För han som brukade tilltala oss med Medborgare! var medborgarskapet något mera universellt. Han var världsmedborgare. Något att tänka på i dagens Sverige.

– Något som gör honom så stor är att texterna alltid är i harmoni med musiken. Visan har två vingar, text och melodi, och den bästa poesin är oftast den som går att sjunga, sa Göran Greider. 

Bortsett från allt vi fick veta om Cornelis Vreeswijk, är Göran Greider väldigt rolig. När tiden rann ut föreslog han att vi skulle sjunga We shall overcome. Viss munterhet utbröt, men mötet sjöng i stället krigsmotståndaren Cornelis Vreeswijks I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut…att det var fred på jord och alla krig var slut.

För den som inte fick höra Göran Greider, finns hans bok Nu när man är död.

Mats Leander

Nu när man är död 
Göran Greider
Albert Bonniers förlag 

En sal full med folk som lyssnar på Greider.
Göran Greider på ABF.
Print Friendly, PDF & Email