Graffitikonstnären Thomas Gunnarsson Bild: OKOK grafitti

Graffiti är en del av kulturen i förorten, därför kommer graffitikonstnären Thomas OKOK Gunnarsson, som har sina rötter i Rinkeby, att anordna en graffiti-battle den 24 augusti under Rinkebyfestivalen. 

Thomas blev fascinerad av graffiti som barn och drogs till konstformen som en del av sin identitetssökning. Där fann han sin passion för kreativitet och gemenskap med likasinnade.
–  Vi var ett graffiti-crew som var mer utanför och sökte oss till det udda. Vi var ett väldigt stort gäng på 25-30 personer, som skapade konst med sprayburkar. 

Annons:

Än idag har Gula kiosken kvar hans graffitimålning

När Thomas bodde i Rinkeby hade han två minuters promenad till Gula kiosken och han handlade ofta där, ibland flera gånger om dagen. Eftersom han letade efter väggar att spraya på ställdes frågan om han fick lov. Än idag har Gula kiosken kvar hans graffitimålning, detta trots att de målat om fasaden. I övrigt har hans konst även utsmyckat scenen på Rinkebyfestivalen 1997, och i år är han tillbaka. 

Vad är syftet med att du anordnar en battle under festivalen?
– Syftet är att visa upp konstformen. Jag vill väcka ett intresse och kanske även fånga upp talanger för att få graffitin att leva vidare. Jag förstår att det inte går att göra alla till graffitiartister på samma sätt som alla inte kan bli rappare, men möjligheten ska finnas.

Grafitti är en konstart och en sport

Thomas lägger till att graffiti är en konstart samtidigt som det är en sport, därmed idén till arrangemanget. Att tävla i graffiti är en del av dess fortlevnad.
– Jag hoppas att många kommer för det kommer att bli en show där tanken är att ha några prominenta profiler från området som kommer att tävla mot varandra.
– Även jag kommer att involvera mig i skapandet, men mer för att visa hur den yrkesmässiga processen från en tom vägg till ett färgstarkt konstverk kan se ut, säger Thomas Gunnarsson.


Sandra Romanos

Print Friendly, PDF & Email