Zenah kom till Sverige från Syrien för cirka nio år sedan. Idag arbetar hon i skolan och studerar dessutom på Stockholms Universitet.
– Jag mår så bra under, och även efter, ramadan. Man känner en inre frid, peace, i själen, hjärtat och kroppen, säger hon.
Zenah Almassalkhi lever ensam med sin son och försöker ta det lite extra lugnt för att orka fasta hela dagen. Hon tränar inte lika ofta och hushållssysslorna väntar hon med till på kvällen. Annars arbetar och pluggar hon precis som vanligt och lagar den mat som sonen vill ha.
– Jag blir som en helt ny person under ramadan. Jag tänker mycket på andra under den heliga månaden och berättar för min son om varför jag fastar. Vi skickar pengar till Syrien, så att min familj kan hjälpa dem som inte har mat under ramadan, det är så viktigt, säger hon.
Jag försöker läsa hela koranen under ramadan
Inför ramadan gör hon alltid extra fint hemma med ballonger och doftljus för att få det lite extra mysigt och så att det doftar gott i hela huset.
– Jag försöker läsa hela koranen under ramadan och göra extra sunnahböner utöver de obligatoriska bönerna, som man ber fem gånger per dag. Jag sover så gott om nätterna, säger hon.
Det viktigt att vara extra generös och skapa gemenskap under ramadan. Zenah brukar träffa grannar och vänner oftare än vanligt, och då lagar hon flera olika maträtter. Hon bryter fastan med olika sorters soppor, dadlar och ett glas vatten. Därefter blir det en huvudrätt senare på kvällen.
– Mina favoritsoppor är adas, ett slags linssoppa, och grönsakssoppa. Dessutom tänker jag på att äta vitaminer och dricka mycket vatten. Man är extra lycklig när man får äta, eftersom man inte har ätit på hela dagen, tillägger hon.
Det var en bok med många vackra foton på olika recept från Tunisien som avgjorde menyn när vi bröt fastan tillsammans. Det blev bläckfisksoppa och lammgryta med kikärtor. Barnen åt upp alla bitar av bläckfisken och ville ha mer. Alla var nöjda och tillfredsställda av maten som hade tillagats. Sedan blev efterrätt, en god äppelpaj och munkar på det.
Krista Sirviö



Ur boken Tunisien, Mediterrana delikatesser. av Fabien Bellahsen Daniel Rouche. Ullman. 2007.
Den islamiska kalendern följer månåret, som är något kortare än solåret, och därför förskjuts månaderna gradvis. Årets ramadan pågår fram till slutet av mars.