Fyra personer på en scen på bokmässan i Göteborg.
Nioosha Shams, Rihab Garci, Mats Berggren och Rebecka Åhlund.

Under Bokmässan i Göteborg samlades författarna Rihab Garci, Rebecka Åhlund och Mats Berggren i ett samtal lett av Nioosha Shams på temat ”Förortsskildringen då och nu”. Det välbesökta samtalet inleddes med frågan: Vad är egentligen en förortsskildring?

Rihab Garci, som förutom författare även är högstadielärare och influencer, beskrev en förortsskildring som böcker skrivna av personer med rötter i förorten. Hon betonade vikten av tolkningsföreträde och hur dessa berättelser erbjuder en djupare förståelse av förortens verklighet än vad som ofta syns i media.
– Det är historier inifrån som berättas till oss, och till alla andra som vill se in, sade hon.

När vi talar om förortsskildringar tänker vi främst på miljonprogramsområden

Annons:
Annons:

Mats Berggren menade att när vi talar om förortsskildringar tänker vi främst på miljonprogramsområden och inte på exempelvis Djursholm, som enligt definitionen också är en förort. Berggren debuterade 1987 och är mest känd för sin serie om den fiktiva förorten Alsta.

Rebecka Åhlund betonade däremot att hon inte ser sina berättelser som specifika förortsskildringar, utan att hon skriver om människor, där platsen fungerar som en kuliss.

Mats Berggren berättade att idén till bokserien om ungdomarna i Alsta faktiskt väcktes i Rinkeby, när han besökte Nobel i Rinkeby och träffade ungdomarna där.
– Gunilla Lundgren, som hållit i Nobel i Rinkeby, berättade om några av ungdomarna, och jag sa: ”men ska du inte skriva en bok om sådana ungdomar?” Och hon svarade ”nej, det är du som ska göra det.”

Läsningen är viktigare än någonsin

Under samtalet diskuterades även den ökade synligheten för förortsskildringar de senaste åren. Samtalsledaren Nioosha Shams påpekade att hon ser en tydlig förändring i vilka som får ta plats i bokbranschen och vilka typer av berättelser som lyfts fram. Berggren menade att detta till stor del beror på att många som växt upp i förorten nu har blivit vuxna och vill dela sina erfarenheter. Garci höll med och tillade:
– Nu har vi vuxit upp och vi kan också skriva.

Hon betonade dessutom vikten av att litteraturen speglar sådant som ungdomar kan känna igen sig i, och att läsningen är viktigare än någonsin.

Det är tydligt att förortsskildringar är en växande litterär genre som väcker starka känslor hos många.

Elisabeth Pollack