En man och en kvinna står bredvid varandra.
Eric Chacana och Ferdous Tamou

Gå ut från Kista galleria, passera över Jan Stenbecks torg, och sväng in till vänster precis vid bageriet. Där inne på gården ligger företaget Global House.
– Vi vill ta hand om dem som står mycket långt utanför arbetsmarknaden, säger Eric Chacana, grundare och VD för Global House.

Global House drog igång sin verksamhet 2022, och driver skrädderi, snickeri, måleri, skönhetssalong, lokalvård och trädgårdsskötsel. Men på Gullfossgatan 1D har de bara hållit till i drygt ett halvår, tidigare hade de en lokal i Ärvinge.
– Det var en bra lokal, men långt borta från centrum. Här kommer det in folk hela tiden, det blir en helt annan rörelse.

Idag sysselsätter Global House sju personer som tidigare har stått långt från arbetsmarknaden, och tillsammans delar de på fyra heltidstjänster.
– Här är de inte ”sysselsatta”, det handlar inte om arbetsträning, utan alla har anställning med lön.

Annons:

 Orkar de bara två dagar i veckan, då gör de det

Eric Chacana betonar att detta är en avgörande skillnad jämfört med många initiativ inom både privat och offentlig sektor, där deltagarna oftast endast erbjuds kortare praktikperioder utan någon faktisk anställning.

– Tanken är att bygga upp människor igen, men alla arbetar efter sin förmåga. Orkar de bara två dagar i veckan, då gör de det. Vi försöker också ta vara på människors erfarenheter, det de kan.

Skrädderiet är ett sådant exempel.

– Det startade vi när jag träffade Nancy. Hon är utbildad modedesigner och arbetade på ett stort företag i Colombia. Här i Sverige har hon bara fått praktik efter praktik, aldrig något arbete.

Allt började 2003 med Rinkeby-TV

Ända tills hon började på Global House. Idag är de två utbildade skräddare i skrädderiet, Nancy Salgado och Gholam Sarwar, och de söker ännu en sömmerska. De lagar kläder, syr om och syr nytt och säljer även second hand.

– Vi är inte bara ett socialt företag, utan även hållbart och cirkulärt, säger Eric Chacana.

Global House vill förena professionell service med samhällsnytta.
– Vi utbildar vår personal och samarbetar med proffs, som i sin tur garanterar kvalitet.

Eric Chacana är uppvuxen i Rinkeby och bor fortfarande kvar i stadsdelen. Hans historia går ”way back”. Allt började 2003 med Rinkeby-TV, ett program som sändes i Öppna kanalen.
– Vi som bor i området vet att Rinkeby inte är så farligt och dåligt som det hela tiden porträtteras. Vi ville ge Rinkeby en egen röst, och vi gjorde det mest för vår egen skull.

Året därpå fick han en projektanställning på Rinkeby stadsdelsförvaltning, där han bland annat arbetade med kommunal information. Men 2007 var det slut, efter sammanslagningen med Kista.

Samhället har gett upp när det gäller många

Sedan arbetade Eric Chacana ett drygt decennium på Coompanion, som startar kooperativa företag, innan han återvände till Järva.
– En sak hade jag förstått, att ska vi jobba förebyggande måste vi börja tidigt. Många föräldrar står utan arbete, vilket innebär att många barn växer upp i hushåll där ingen har en anställning. De som säger att ”dom vill inte jobba” har så fel, det måste finnas företag som ger folk en chans. Samhället har gett upp när det gäller många.

Föreningen Rinkeby-TV, som hade varit vilande, startades igen 2015 och bytte namn till 4inclusion.
– Vi fortsatte att producera film, tog emot sommarjobbare, utbildade dem i filmskapande och publicerade materialet på YouTube.

Föreningslivet behöver föryngras

4inclusion är en ideell förening och finns fortfarande, den fungerar parallellt med Global House och håller också till i lokalerna på Gullfossgatan.

Juan Borroye

– Ett av projekten går arbetet går ut på att hjälpa ungdomar in i föreningslivet. Föreningslivet behöver föryngras, många föreningar har styrelser idag som inte riktigt speglar området, säger Eric Chacana.

Juan Borroye arbetar sedan drygt tre år för föreningen 4inclusion. Han har bland annat drivit projektet Öppna världar, en verksamhet för ungdomar med funktionsvariationer.
– Vi vill skapa inkluderande mötesplatser, med aktiviteter specialiserade för dem. Där har vi till exempel samarbetat med Husby gård och Tensta konsthall, och det arbetet fortsätter.

Podden Voice of Järva

4inclusion har även en podd, eller rättare sagt en vlogg, som heter Voice of Järva. En av de ansvariga är Kevin Mwenda.
– Vi gör intervjuer med personer från området och har fått många tips från Nyhetsbyrån Järva. Dessutom arbetar jag uppsökande, på fritidsgårdar och i skolor, för att hjälpa unga att hitta till föreningslivet, eller bilda egna föreningar, säger han.

Kevin Mwenda

En ideell förening och ett socialt företag samsas och tar hjälp av varandra. Tjejen som driver skönhetssalongen är samtidigt ekonom och sköter bokföringen åt både föreningen och företaget. Med hjälp av pengar bland annat från Arvsfonden har 4inclusion fyra anställda som arbetar i olika omfattning. Global House driver sin affärsverksamhet med stöd av de olika lönebidrag som finns. Stöd som fler företagare borde använda sig av, anser Eric Chacana:
– De bidragen finns för alla företag, inte bara sociala företag, men de används inte. För oss handlar det inte bara om affärer, utan om att bygga ett samhälle där alla får plats.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Global House