Lotta Schüllerqvist har besökt Gaza fler gånger än hon kan minnas, uppskattningsvis har det blivit 50–60 gånger genom åren. Under fyra år var hon DN:s Mellanösternkorrespondent och bodde i Jerusalem. Nu är hon aktuell med boken Marnas hemlighet, berättelser från Gaza, som kommit i ny utgåva och arabisk översättning.
Marnas hemlighet är en reportagebok där familjer, taxichaufförer, arkeologer och andra – både helt vanliga och sällsynta människor – tecknar bilden av Gaza som en plats bortom krigsrubriker och terrorstämplar. Berättelsens nav är Marna House, hotellet där många av historiens viktigaste möten äger rum. En plats som inte finns längre.
Lotta Schüllerqvists egen berättelse började i Bergslagen för drygt 80 år sedan. Innan hon ens hade gått klart gymnasiet fick hon sommarjobb som journalist på Piteå tidningen, tack vare en morbror som var chef där. På de meriterna tog hon sig sedan vidare till Värmlands folkblad och så småningom Uppsala nya tidning.
Som ung mamma under 1960-talet i Uppsala fick hon lära sig de flesta arbetsuppgifter som utförs på en tidningsredaktion.
Jag har inte pluggat journalistik, utan allt är learning by doing
– Det här var en helt annan tid. Jag gick upp på redaktionen och fick jobb direkt. Det var deltidsjobb, mycket som redigerare men också reporter och redaktör. Jag har inte pluggat journalistik, utan allt är learning by doing.
1970 blev hon inhoppare på DN:s Uppsalaredaktion och tio år senare sökte hon sig vidare till huvudredaktionen i Stockholm. Totalt blev det 36 år på DN med en mängd olika arbetsuppgifter. Genom åren hann hon vara både fackklubbsordförande, chef för inrikesredaktionen och medlem av redaktionsledningen.
Ändå tog det två decennier innan drömmen om att vara Mellanösternkorrespondent blev verklighet. Efter privata studieresor till Libanon och Palestina 1981 och 1982 väcktes intresset för att utforska och bevaka regionen närmare och 2003, mitt under andra intifadan, flyttade Lotta Schüllerqvist till Jerusalem.
– När jag kom hem efter fyra år kände jag att folk fattar ingenting om Gaza, det finns ingen som förstår. Antingen tror folk att de som bor där är terrorister eller några stackars offer, människor som lever i elände. Det stämde inte alls med den bild jag hade.
Det är en kulturell skattkammare som nu är helt lagd i ruiner
Lotta fortsatte att skriva om och från Mellanöstern och höll kontakten med människor hon lärt känna under åren som korrespondent. Materialet hon hade räckte till en bok och hon kontaktade Atlas förlag som genast ville skriva kontrakt. När hon åkte ner igen för att göra kompletterande research upptäckte hon spåren av Gazas antika historia.
– Gaza är ett samhälle som har existerat i 5000 år och har varit en genomfartsled för handelsmän, predikanter, krigståg, upptäcksresande och alla tänkbara kategorier av människor. Sjövägen har också varit en viktig del av Gazas existens och det finns spår av både romersk, grekisk och egyptisk närvaro. Det är en kulturell skattkammare som nu är helt lagd i ruiner.
Genom kontakter med arkeologer som arbetat i Gaza och liksom Lotta ofta bott på Marna House kunde hon fördjupa sig i platsens historia.
– Det var så otroligt spännande! Det kom in ett helt annat perspektiv och jag upptäckte att Gazaborna själva visste väldigt lite om sin historia, med undantag för storbyggmästaren jag träffade som hade byggt ett fantastiskt museum.
Överlevnadsförmågan och kreativiteten i Gaza är otrolig
Storbyggmästaren Jawdat Khoudary berättar i Marnas hemlighet om hur han genom sitt arbete med att försöka bevara Gazas historia för framtiden lyckas se bortom den ständiga kampen för överlevnad. På det arkeologiska museet undervisas barn i sitt lands historia och får en glimt av platsens betydelse och potential.
– Jag tycker att det här är jättehäftigt. Den enorma överlevnadsförmågan och kreativiteten som man ser exempel på i Gaza är otrolig. Det finns mycket att berätta om palestinierna som är utöver den vanliga beskrivningen av ett förtryckt folk.
De många mötena och personporträtten är centrala i Marnas hemlighet och flera av dem vars livsöden skildras är personer som Lotta håller kontakten med än idag.
– Min gamla taxichaufför Ashraf ringde igår. Då hade de fortfarande inte fått tag på något nytt tält efter att det de bodde i förstördes. Jag vet inte vad jag ska säga, men han säger att jag inte behöver säga någonting. Han behöver bara prata med någon och vill att jag lyssnar så att någon utanför vet vad det är som händer.
Sami Abu Salem i Gaza hade börjat läsa min bok – på arabiska
Idag har det gått 15 år sedan Marnas hemlighet först gavs ut och att den åter är aktuell är en enträgen översättares förtjänst. Göteborgaren Wallid Al-Hallis från Gaza kontaktade Lotta Schüllerqvist när boken var ny och frågade om han fick översätta den till arabiska.
– Jag sade att jag skulle kolla med förlaget och återkomma, men jag återkom inte, jag glömde bort. Flera år senare hörde Sveriges Radios reporter Sami Abu Salem i Gaza av sig till mig och berättade att han hade börjat läsa min bok – på arabiska.
Tre kapitel ur boken fanns publicerade online i arabisk översättning, något som först gjorde Lotta förbannad.
– Men när jag letade upp den här översättaren visade han sig vara helt fantastisk, mild och klok. Han förklarade för mig att han hade inte kunnat låta bli det här projektet och han hade fått så mycket positiv respons.
Wallid Al-Hallis fick fortsätta sitt översättningsarbete och 2024 publicerades Marnas hemlighet på arabiska. Där någonstans väcktes också tanken på en ny utgåva av den svenska boken och Lotta satte sig att skriva ett tillägg.
Det är det absolut tyngsta jag har gjort
– Det senaste året har varit hemskt. Det går inte att beskriva. Jobbet som jag gjorde under förra vintern med att försöka följa upp vad som har hänt med de olika människorna i boken, det som blev slutkapitlet, det är det absolut tyngsta jag har gjort. Situationen i Gaza liknar ingenting annat, Darfur kanske, men det här utspelas ju framför våra ögon.
Nu turnerar Lotta Schüllerqvist med boken och pratar på bibliotek och möten i hela Sverige. Men hon är noga med att hålla fast vid sin journalistiska roll och vill ogärna hamna i för politiska sammanhang.
– Jag skulle hålla ett boksamtal och så bad arrangörerna mig att också hålla ett tal på en demonstration. Jag hade jättemycket bekymmer kring det där, för jag är journalist, inte agitator. Min drivkraft är att berätta saker som får folk att bry sig och förstå.
Men hon höll ett tal i alla fall. Om journalisterna som befinner sig i Gaza och de journalister som inte tillåts komma in för att rapportera.
Mer än 150 palestinska journalister har dödats sedan den 7 oktober 2023
– Israel har total kontroll över all information som kommer ut därifrån i och med att inga utländska journalister släpps in. Det här är något nytt. Jag har varit inne i Gaza under pågående israeliska anfall, med undantag för det som kallas ”operation gjutet bly” 2008-2009 har de inte stängt ute omvärldens medier.
Gazas egna journalister har under det senaste dryga året blivit måltavlor i en aldrig tidigare skådad omfattning. Mer än 150 palestinska journalister har dödats sedan den 7 oktober 2023, rapporterar Reportrar utan gränser.
Lotta Schüllerqvist kommer aldrig tillbaka till Marna House. Hotellet ligger i ruiner. På frågan om vad som är nästa kapitel för Gaza är hon svarslös.
Anna Nygård
Lotta Schüllerqvist sitter sedan några år tillbaka i Nyhetsbyrån Järvas bolagsstyrelse. Hennes bok “Marnas hemlighet, berättelser från Gaza” lottas ut bland de som blir månadsgivare till tidningen.