entrén till ett högt lägenhetshus
Sibeliusgången 24.

Faktumet att hyresvärdar tar ut så kallade ”kickbacks” för bredbandstjänster åt sina hyresgäster gör att skillnaderna i månadskostnad jämfört med mer kollektiva lösningar kan ligga på flera hundra kronor. I Akalla har flera hyresgäster inte råd med allmännyttiga Svenska bostäders bredbandsavtal.

Inte många vill stanna för att prata mellan höghusen vid Sibeliusgången, men utanför nummer 24 lystrar Sara till. Hon är på väg till en kompis med sin matlåda för att äta middag.
– Flera här har inte internet hemma, man har inte råd, säger hon krasst.

Som pensionär tvingas hon prioritera andra utgifter, nyligen var det ett tandläkarbesök.
– De skulle bara öppna munnen på mig. Jag fick betala 8 000 kronor. För att kunna göra det fick jag låna av en kompis och betala av i flera månader, säger hon.

Annons:
Annons:

Nu har hon bara internet på mobilen, 5GB per månad för 150 kronor, men ”det räcker inte”. Alternativen är dock för dyra. Om man vill ha avtal med de bredbandsleverantörer som Svenska bostäder hyr ut sitt nät till behöver man betala minst 250–300 kronor per månad.

Långt ifrån alla i området behöver dock betala så mycket, trots att de delar samma stadsnätskabel.

I Brf Pargas kostar det 149 kronor/mån för 100 Mbit/s

De fem samverkande bostadsrätts- och egnahemsföreningarna i Akalla-Husby Nätort (AHN) äger och driver sedan 2004 ett fibernät tillsammans för sina cirka 2100 lägenheter. På så vis kan nätet upplåtas till flera olika operatörer som konkurrerar ned priset. I Brf Pargas betalar de till exempel 149 kronor för 100 Mbit/s i månaden per lägenhet för sitt avtal med Bahnhof.

På AHN:s webbplats står det att medverkande föreningar även kan använda nätet för styrsystem; så som el, värme och vatten. Tanken är att ”få ner förbrukning, säkerställa funktioner samt få felindikationer, vilket ger kostnads- och miljöbesparingar”.

Sara verkar ha pratat med sina grannar om det hela. En bekant som bor i en bostadsförening i närheten betalar mindre än hundra kronor per månad.
– Om vi är 100 lägenheter i huset och Svenska bostäder ordnade avtal för alla för 100 kronor per månad kunde de lägga på det på hyran. Vem skulle inte ta det? säger hon.

Sara tycker att det är bra att frågan lyfts så att folk förstår hur en del hyresgäster har det och hoppas att fler kan sätta press på hyresvärdarna.

Avgiften som fastighetsägarna tar ut har bland annat kritiserats av Stadsnätsföreningen som ”förtäckt hyreshöjning” men också Hyresgästföreningen och bredbandsleverantören Bahnhofs vd Jon Karlung ser uppenbara problem för hyresgästerna med nuvarande praxis. I debatten hörs ibland att systemet bidrar till ett digitalt utanförskap.

David Johansson