Förra året valde över 2 000 personer i Järva att byta vårdcentral. Enligt statistik från region Stockholm gäller det både privata och offentliga vårdgivare. Vad driver dessa förändringar, och vilka konsekvenser får det för vårdcentralerna och patienterna?  

Ohälsotalen i Järva är betydligt högre än genomsnittet för Stockholm. Enligt statistik från Stockholms stad har invånare i Järva fler sjukpenningdagar per person, vilket tyder på mer långvariga eller svåra sjukdomar. Det kan bero på att sjukdomen inte upptäcks i tid, att tillgången på vård är sämre eller att vårdkvaliteten varierar. 

– Samhället har inte gett Järvas vårdcentraler tillräckliga förutsättningar och resurser. Det har också varit svårt att hitta läkare som vill arbeta under en längre period. Dessutom är vårdcentralerna överbelastade med fler patienter och tyngre fall, säger Jonas Lindberg (V) regionråd.   

Annons:

Statistiken visar inte vilka som flyttar eller vilken vårdgivare patienterna har bytt till. Men Jonas Lindberg tror att det oftast handlar om yngre personer som har möjlighet att röra sig fritt, och inte är svårt sjuka.  

Det var lätt att få en akuttid, men svårare att få tid för en ordentlig utredning

Sagal Jama, 21, är en av dem som beslutade att byta vårdgivare efter upprepade problem med att få rätt behandling. Tidigare var hon inskriven på Tensta vårdcentral, men på grund av dåligt bemötande och bristande utredning valde hon att byta. 

– Jag bytte vårdcentral eftersom jag länge haft hälsoproblem och aldrig fick riktig hjälp. Tensta vårdcentral och Järvas närakut tog inte mina besvär på allvar. Det var lätt att få en akuttid, men svårare att få tid för en ordentlig utredning.

Nu när hon bytt till en vårdcentral i innerstan upplever hon en stor skillnad. 

 – De tar mig på större allvar, gör fler tester och jag mår bättre. Jag fick också snabbare utredningstid, säger Sagal Jama.

De vanligaste klagomålen rörde dålig kommunikation och bristande bemötande

Enligt en rapport från Patientnämnden, publicerad i mars 2024, inkom totalt 7 887 klagomål till region Stockholm under 2023. Över 60 procent av dessa kom från kvinnor. De vanligaste klagomålen rörde dålig kommunikation och bristande bemötande, vilket tillsammans utgjorde 20 procent av alla ärenden. Den tredje vanligaste orsaken var synpunkter på tillgängligheten.

Sagal är alltså långt ifrån ensam i sina upplevelser, liknande problem verkar vara vanliga även i hennes omgivning. Flera av hennes bekanta har också valt att byta vårdcentral av samma skäl.

Vänsterpartiet är emot vinster i välfärden och kritiska över lag till att privata vårdgivare kunnat etablera sig fritt. Men Jonas Lindberg betonar att som patient ska man ha rätt till att byta vårdgivare och fritt kontrollera sin vård, problemet är hur resurserna fördelas. Särskilt i de vårdcentraler som har ett högt patienttryck och antalet läkare inte räcker till för att möta de ofta mer komplexa behoven.

 – Många privata vårdgivare väljer att etablera sig i centrala Stockholm. Riksdagen behöver fatta beslut om att privata vårdcentraler inte ska kunna öppna var som helst. Vi borde få styra etableringen så att resurserna fördelas dit de verkligen behövs, säger Jonas Lindberg.   

I Järva är fördelningen mellan privat och offentligt drivna vårdcentraler jämnt

Av de tolv vårdcentralerna i Järvaområdet är fördelningen mellan privat och offentligt drivna jämnt. Men i andra stadsdelar, som till exempel Södermalm, där finns 17 vårdcentraler som drivs privat. 

 – Konsekvensen av patientflytten är att pengarna försvinner och istället går till andra vårdcentraler, vilket drabbar de patienter som är kvar. I förlängningen kan det leda till nedläggning om tillräckligt många byter, Jonas Lindberg.  

Vårdcentraler finansieras delvis genom ersättning per patient, så en minskning av antalet patienter påverkar vårdcentralens ekonomi och dess förmåga att tillhandahålla tjänster. Det kan leda till nedskärningar eller omstruktureringar, vilket påverkar dem som är kvar.  

En vårdcentral i Järvaområdet som går mot strömmen är nyöppnade Teint i Kista, som enligt egen uppgift har fått över 3500 patienter listade på endast ett halvår. Teint är en privat vårdcentral grundad av Yosef Al-Mayahi, som har en bakgrund inom ingenjörsvetenskap. 

Vård ska vara inkluderande, lokalt anpassad, trygg och förstående

– Som tonåring följde jag min mamma till otaliga vårdinrättningar. Jag blev hennes tolk och trygga punkt i kontakten med vården. Där och då insåg jag hur viktigt det är med kulturell kompetens och tillgänglighet inom sjukvården, säger Yosef Al-Mayahi.

Teint drivs av verksamhetschefen och distriktssjuksköterskan Shukri Ali ,som har flera års erfarenhet av arbete inom vården i Järva. 

– Vård ska vara inkluderande, lokalt anpassad, trygg och förstående. Det handlar inte bara om medicinsk hjälp, utan också om att bemötas med respekt och förståelse. Vi vill att varje patient som kliver in genom våra dörrar ska känna sig sedd och lyssnad på, säger hon.

För att nå ut till så många som möjligt samarbetar de med lokala föreningar, moskéer och kyrkor.

– Vi gör detta för att alla ska få den vård de förtjänar. Vården ska inte vara en kamp, utan ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet, säger Shukri Ali.

Region Stockholm skärpte sina riktlinjer för marknadsföring inom vården

Det har förekommit kritik mot vårdgivare som trots regionens riktlinjer marknadsför sig aggressivt för att locka nya patienter att lista sig hos dem. Mot bakgrund av detta skärpte region Stockholm sina riktlinjer för marknadsföring inom vården 2023. Regelverket omfattar även underleverantörer som finansieras av regionen, men gäller inte för privat finansierad vård.

I en intervju med Havise Koyuncu, verksamhetschef för offentligt ägda Rinkeby Vårdcentral, som inte gör någon reklam för sin verksamhet alls, säger hon att de inte upplever några problem med patientflödet och att omlistningarna inte har påverkat deras arbete negativt. Hon påpekar att de följer upp sina patienter årligen för att säkerställa att de får den vård de behöver.

– Vi har haft en stabil patientmängd och fokuserar på att hålla kontakt med våra patienter, särskilt de med högre hälsorisk, säger verksamhetschefen på Rinkeby vårdcentral.

Khadijah Mire