En massa människor som går genom skogsdungen till Akalla by.

I samlad trupp går vi iväg, upp genom skogsdungen, bort mot Akalla by. Vi ska identifiera och dokumentera otrygga platser och brister i utemiljön. Det är trygghetsvandring i Akalla.

Gruppen består av närmare 30 personer; de flesta anställda i staden eller hos något av fastighetsbolagen, två lokala poliser, stadsdelsdirektören och så några lokalinvånare från diverse bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningen.

Akalla by är en idyll; gärdesgårdar runt ängarna, röda stugor, gräset börjar bli grönt. Klotter på ett staket rapporteras till Linnea Eklöf, trygghetsstrateg hos Fastighetsägare i Järva, som för protokoll.

Annons:

– Borta vid dansbanan hänger ungdomar ibland.

Det finns också uppgifter om att viss droghandel pågår där. Annars handlar det mest om klotter, en trasig parkbänk, sneda stolpar och hål i asfalten med snubbelrisk. Akalla är mycket långt från bilden som visas i tv-serien Paradis City.

Solen skiner fortfarande och kvällen är varm. Det är en underbar kväll.

– Ja, men jag har lite svårt att glädjas åt värmen, det är för tidigt, säger en av dem som i Boendegruppen kämpade och lyckades få en livsmedelsbutik vid Akalla torg.

Vi fortsätter genom lekparken, förbi plaskdammen.

– Det saknas något för de lite större barnen här, klätterställningen togs bort och det var synd.

Vi rundar Akalla gårds bollplan och in i Trädgårdsstaden, radhusområdet som byggdes 1976 och idag är K-märkt. De 430 lägenheterna är bostadsrätter och det finns ettor, tvåor, treor och fyror. Alla har uteplatser, och på innergårdarna finns lekplats för barnen. Idyll är bara förnamnet.

– Jag har bott här i över 20 år och jag trivs så bra, säger Gabrielle Gordon Rozada.

Hon sitter med i föreningens styrelse och deltar i grannsamverkan.
– Vi promenerar när vi har lust om kvällarna, vi hjälper varandra att hålla lite koll. Här är lugnt och trevligt.

Gabrielle Gordon Rozada framför sitt hus.

Vi fortsätter längs Sampoogången, går över Helsingforsgatan, rundar Oxhagsskolan, längs Nystadsfaret, genom parken, vidare längs Mikael Lybecksgången och upp på Sibeliusgången. Sibeliusgången som numera är bortplockad från stadens lista över Öppna drogscener.

Längs promenaden konstateras att antalet råttor verkar ha minskat. Ingen tror att Trafikkontorets informationssatsning har gjort någon större nytta, utan det är nog fastighetsbolagens användning av kolmakadam som verkar ha gett resultat.

Trygghetsvandringen avslutas där den började, uppe på Akalla torg. Ben Robertson, från Kista SC, påminer om att busstationen under jord, borde besökas.
– Det är Akallas mest otrygga plats.

Det får bli en annan gång. Sammanlagt har Linnea Eklöf fått 68 punkter på sin lista. Den sista var de problem som uppstått sedan en av Akallas två återvinningsstationer har tagits bort.

Om ungefär sex månader ska samma vandring göras om och då ska de 68 punkterna kontrolleras för att se om bristerna har åtgärdats.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Det här är Akallas mest otrygga plats, tycker Ben Robertson.