Den lokale områdespolisen Stefan Larsson gick runt i Rinkeby och förespråkade sänkt straffålder i SVT:s Agenda. Men är det lämpligt att en polis förespråkar SD:s och regeringens politik?
Polismyndigheten har tidigare uttalat att det är opassande att poliser engagerar sig politiskt för att det rubbar allmänhetens förtroende. I Polistidningen sade myndighetens talesman att ”upprätthålla detta förtroende innebär bland annat att man bör undvika att använda myndigheten, vår roll, uniformen eller andra attribut och symboler för att driva våra egna politiska åsikter.”
Vi vet att brottsligheten kryper lägre ner i åldrarna och att barn begår allvarliga brott, det är en negativ utveckling måste brytas. Men Tidöpartiernas förslag är inte förankrat i forskningen, inte genomtänkt och saknar vetenskapliga belägg. Barn begår inte brott på eget initiativ utan de får uppdrag av vuxenvärlden.
Ett väl fungerade demokratiskt samhälle låser inte in barn
Forskarna på området verkar överens om att sänkt straffålder inte minskar brottsligheten och det har inte heller någon preventiv effekt. Ett väl fungerade demokratiskt samhälle låser inte in barn, det strider mot Barnkonventionen.
I Danmark sänktes straffåldern till 14 år 2010. Men två år senare höjdes gränsen till 15 år igen. Danska kriminologer konstaterade att sänkningen inte hade haft någon effekt utan varit kontraproduktiv. Ungdomsbrottsligheten hade ökat under perioden med sänkt straffålder. Barn som låses in löper ökad risk att bli yrkeskriminella.
Den samlade forskningen visar att personer vars föräldrar har sämre socioekonomiska förutsättningar har en ökad risk för kriminalitet jämfört med personer från en mer välbärgad bakgrund. De ökade inkomstskillnaderna i samhället, sämre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, negativa förväntningar inför framtiden är flera orsaker till ungdomsbrottslighet.
Men Tidöpartiernas politik saknar i stort sett sociala satsningar, sådana satsningar som har bevisade preventiva effekter.
Kahin Ahmed