Del av romanens omslagsbild som visar ett sönderbombat Köpenhamn.
Del av romanens omslagsbild.

Vill du läsa en roman, där du får uppleva det helvete ett krig innebär, så är Kirstens Thorups Mörkret bakom dig ett gott val. Du får följa Harriet, en tvåbarnsmor och krigsänka, under den tyska ockupationen av Danmark under andra världskriget.

Hela romanen är i skriven i andra person, som ovan, med ett du-tilltal, något som till en början känns ovant. Stilgreppet gör att texten framstår som lite ålderdomlig, men efter några sidor tar berättelsen över och formen stör inte längre.

Annons:

Romanen inleds i januari 1943, slaget vid Stalingrad är nästan över

Kirsten Thorup (f. 1942) är en av Danmarks stora författare, hon debuterade redan 1967 och har på senare tid börjat nämnas i Nobelprissammanhang. Mörkret bakom dig är en fristående fortsättning på romanen Intill vanvett, intill döden som kom 2022. Romanerna handlar om Harriet, som har förlorat sin man i kriget. Han stred som frivillig pilot på Tysklands sida, först i Finland under vinterkriget och sedan med de tyska trupperna vid östfronten.

Harriet har tillbringat en tid i München efter Gerhards död och tillbaka i Köpenhamn lever hon gott på änkepensionen från Tyskland. Romanen inleds i januari 1943, slaget vid Stalingrad är nästan över och de tyska trupperna tvingas för första gången kapitulera.

Harriet är inte nazist, men hon vill inte heller ta tydlig ställning, utan envisas med att se det goda hos alla och vill väl. Detta trots att hennes upplevelser från tiden i München inte är något hon vare sig vill tänka på eller prata om.

Danmark lade sig platt 1940 och lät sig ockuperas av Tyskland utan motstånd

Danmark lade sig platt 1940 och lät sig ockuperas av Tyskland utan motstånd, men efter Stalingrad växer motståndet. Sin identitet som krigsänka är inte något Harriet gärna skyltar med, istället framhåller hon det faktum att Gerhard stred på Finlands sida inledningsvis. Och att strida mot Sovjetunionen anses inte kontroversiellt någonstans.

Läsaren följer Harriet under andra världskrigets sista år, då nazisterna tvingas till reträtt vid flera fronter. Motståndsrörelsen är länge splittrad och består av flera grupper, men i krigets slutskede försöker man samordna aktionerna. Men misstron gentemot varandra är stor och flera avrättningar sker mot kollaboratörer och förrädare.

Explosionerna och strejkerna i landet avlöser varandra, varorna i butikerna sinar, köerna är långa och lägenheterna kalla. Köpenhamn ser mer och mer ut som en bombad stad, fast landet inte ens deltagit aktivt i kriget.

Harriet har det inte lätt, hon kämpar på med sin två små pojkar och hon litar inte på någon. Mer och mer tar hon ställning mot nazisterna och när hon träffar en ny man blir även hon en liten del av motståndet.

De danska motståndsmännen går runt och knackar dörr för att leta efter angivare

När Tyskland kapitulerar i maj 1945 deltar hon i firandet på gatorna, men utan att känna någon riktig glädje. Nu blir hon av med änkepensionen och förlorar sin tjänst som gymnastiklärare på grund av att hennes man stred på nazisternas sida. Hon lämnar bort sina barn till sin bror, som i sin tur placerar dem på internat. Harriet fruktar att hon ska gripas av de danska motståndsmännen, som går runt och knackar dörr för att leta efter angivare och nazisympatisörer.

I tider som dessa blir livet under andra världskriget plötsligt intressant igen. Det märks överallt; i romaner, filmer och teveserier. Det blir som ett slags förberedelse på vad som komma kan, och vi ska övertygas om att vi måste skära ner på precis allt – utom försvaret.

Mörkret bakom dig är en roman utan några hjältar. Men Harriets tvekan, tankar och funderingar engagerar ändå. Och en sak blir väldigt tydlig – krig måste undvikas.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Mörkret bakom dig, av Kirsten Thorup, 2024.
Albert Bonniers förlag

Boken står i en bokhylla.