De senaste åren har andelen legitimerade förskollärare minskat i Järvaområdet. I vissa förskolor är enbart runt var femte anställd utbildad förskollärare, långt ifrån Lärarförbundets tidigare ambition på 70 procent. Samtidigt uppger vissa förskolor en högre andel legitimerade förskollärare än vad de faktiskt har.

Under 2023 slogs stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta ihop till Järva stadsdelsområde. I Rinkeby-Kista har andelen legitimerade förskollärare på förskolorna legat på runt 38 procent, mellan 2020 och 2022. Förskolorna i Spånga-Tensta har ökat sin genomsnittliga andel, från 34 till 39 procent, under samma period. 

De senaste siffrorna från Järvaområdet, för 2023, visar på en minskning i andelen legitimerade förskollärare sedan sammanslagningen. Nu är genomsnittet 36 procent i hela Järvaområdet.

Annons:

De fyra kommunala förskolor i Järvaområdet som, på Stockholms stads hemsida, har angett högst andel legitimerade förskollärare är: förskolan Solrosen (64 procent), förskolan Kistahöjden (72 procent), förskolan Kista gård (63 procent) och förskolan Sagogården (63 procent).

Andelen legitimerade förskollärare måste bli högre

Lärarförbundet presenterade för två år sedan en målbild att 70 procent av personalen på de svenska förskolorna bör vara legitimerade förskollärare. Idag är Lärarförbundet sammanslaget med fackförbundet Sveriges lärare.

“Vi tycker att andelen legitimerade förskollärare över hela landet måste bli högre”, skriver Helena Zachariasson, presstalesperson för Sveriges lärare i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva.

Hon skriver också att för att barnen ska få en fullgod undervisning att det är viktigt att det finns legitimerade förskollärare i varje barngrupp. Däremot driver inte Sveriges lärare kravet på 70 procent legitimerade förskollärare i nuläget.

Förskolan Solrosen, som ligger i Husby, har på Stockholms stads hemsida uppgett att 64 procent av personalen på förskolan är legitimerade förskollärare. Det är en siffra som sticker ut i Järvaområdet.

Det är en förskollärare som står för kvaliteten på undervisningen

Erika Grindberg, rektor för Husbys förskolor, säger att siffrorna inte är helt uppdaterade på hemsidan. 
– När vi gör organisationer för varje nytt läsår har vi gjort justeringar där.

Inom enheten finns det fyra förskolor, över vilka Erika Grindberg är ansvarig för att fördela ut förskollärare. Fördelningen av förskollärare beror på det totala behovet för förskolorna i Husby.

Det finns en förskollärare per avdelning, och förskolan Solrosen har fem avdelningar. Det innebär fem förskollärare på hela förskolan, vilket enligt Erika Grindberg ligger helt i paritet med vad som är standard. I dagsläget är tre förskollärare föräldralediga, men Erika Grindberg har inte tillsatt några tillfälliga förskollärare. 

– Det är en förskollärare som står för kvaliteten på undervisningen på avdelningen, och sen så har vi två barnskötare, säger hon. 

Erika Grindberg tycker att dagens upplägg fungerar bra. Hon säger att det minskade barnantalet i grupperna leder till att personaltätheten ändå är hög bland förskolorna i Husby, vilket gör att undervisningen inte har påverkats, enligt henne. 

Andelen legitimerade förskollärare som uppges på hemsidan stämmer inte

Louise Mehdipoor, förskolechef för ett av förskoleområdena i Kista, säger att andelen legitimerade förskollärare som uppges på hemsidan inte stämmer. Exempelvis rapporterar förskolan Kistahöjden andelen legitimerade förskollärare till 72 procent. Den siffran är från när förskolan öppnade för sju år sedan, och var en ambition som inte har uppnåtts. Trots det står uppgifterna kvar på hemsidan. 

– Det skedde en omstrukturering av personalstyrkan, i takt med att fler förskolor öppnade i området. Kistahöjden var från början en ensam förskola i området. I dag ingår den i en större grupp förskolor. Då behövde vi omfördela de legitimerade lärarna.

Förskolan Kistahöjden

I dag är sju av 15 i personalen legitimerade förskollärare på förskolan Kistahöjden. Det motsvarar ungefär 47 procent. På Kista gård är det fyra av nio som är legitimerade förskollärare, vilket motsvarar 44 procent. Trots det säger Louise Mehdipoor att undervisningen är fortsatt kvalitativ.

– Vi har förskollärare som arbetar på varje avdelning som är ansvariga för undervisningen. Där följer vi alla riktlinjerna som staden har, säger hon. 

Förut var det ungefär lika många barnskötare som förskollärare på varje förskola

Förskolan Sagogården, som tillhör Rinkebys förskoleområde, uppger andelen legitimerade förskollärare till 63 procent på kommunens hemsida. I ett mejl från Valeria Giordano, rektor på förskolan, skriver hon att de har fyra avdelningar, med sammanlagt tolv pedagoger. Av dem är det fyra som är legitimerade förskollärare. Det motsvarar 33 procent, vilket är nästan hälften av vad som framkommer på hemsidan.

Riita Eddib, förhandlingsansvarig på fackförbundet Kommunal och barnskötare i Järvaområdet sedan 40 år, säger att lärarsituationen i förskolorna har förändrats mycket sedan hon började jobba.

– Förut var det fler legitimerade förskollärare, ungefär lika många barnskötare som förskollärare på varje förskola. I dag är standarden en förskollärare och två barnskötare per avdelning, säger hon. 

Det har inte påverkat arbetsbelastningen så mycket, enligt henne. De flesta barnskötare är utbildade, och kan utföra samma arbetsuppgifter som en legitimerad förskollärare. 

– Det räcker egentligen med en förskollärare. De ska se till att allting fungerar som det ska, själva grovjobbet kan göras av barnskötare, säger Riita Eddib. 

Järva stadsdelsförvaltning avsäger sig ansvaret för de felaktiga uppgifterna

I stället vill Riita Eddib se mer fast personal generellt, inte nödvändigtvis legitimerade förskollärare. Exempelvis hade hon velat ha en fast vikarie på varje förskola.

– Det är mycket runt om själva arbetet med barnen som tar tid, mycket dokumentation och så vidare. Sådana uppgifter hade kunnat underlättas med mer personal.

För föräldrar som ska placera sina barn på kommunal förskola i Stockholm stad spelar informationen om förskolor stor roll, information som ska finnas på hemsidan. När siffrorna på andelen legitimerade förskollärare på kommunens hemsida inte överensstämmer med verkligheten kan föräldrarna inte längre göra informerade val. 

Järva stadsdelsförvaltning, som lägger upp informationen på hemsidan, avsäger sig ansvaret för de felaktiga uppgifterna och menar att det är rektorerna på de berörda skolorna som är skyldiga att rapportera in rätt siffror. Samtidigt säger de att den felaktiga informationen ska korrigeras av stadsdelsförvaltningen, och att det är beklagligt att uppgifterna på hemsidan inte stämmer. 

Fabian Ahlbom
Negin Eskender
Noa Kullander
Vera Leijonklo


Under våren har studenter från JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, samarbetat med Nyhetsbyrån Järva. Vi publicerar deras granskande artiklar under våren och sommaren.

Print Friendly, PDF & Email