Vad som började som ett projekt för unga Järvabor att få en inblick i musikbranschen har blivit en fristående del av Xclusive IKF:s verksamhet. Snart startar House of Music Academy, deras nya program för musikskapande, projektledning och entreprenörskap i socioekonomiskt utsatta områden.
Nyhetsbyrån Järva möter kollegorna och barndomsvännerna Gilda Shahrabi och Renzo Riofrio i Xclusive IKF:s lokaler på Isafjordsgatan i Kista. De visar runt i modernt utrustade musikstudior, podd- och scenrum samt ett eget tryckeri för merch innan vi sätter oss ned i köksdelen.
– Lokalen är ett stöd från Castellum, sedan har vi lite uppdrag från skolor, kulturförvaltningen, fastighetsbolag och samarbete med Järva stadsdelsförvaltning, säger Renzo, som grundade House of Music med Haiman Al Zahruti.
Vi når ut och känner att vi behövs

Genom stöd från Studieförbundet Vuxenskolan får ungdomarna erfarenhet av att leda en studiecirkel.
– Studiotiden får ett värde, vi är tacksamma för det samarbetet, säger Gilda.
Föreningen bildades av Renzo 2017 och från och med 2019 beviljades de projektstöd för House of Music av Allmänna Arvsfonden, lagom till coronapandemins utbrott.
– Ungdomar drogs till oss, vi gjorde det bästa av situationen och försökte hålla oss till riktlinjer om max åtta personer, säger Renzo.
Arbetet fick börja mer internt. Sedan 2023, projektets sista år, har de kunnat vara ute och visa sig på evenemang som Järvaveckan och Stockholm kulturfestival, samt ungdomsgårdar. Det var då Gilda Shahrabi kom in som verksamhetsutvecklare.
– Vi når ut och känner att vi behövs, säger hon.
HoM Academy är nästa steg
Den 5 mars tar de nästa steg när HoM Academy, ett strukturerat program på åtta till tio veckor där 15-25 deltagare mellan 16–23 år, inleds. Deltagarna får fokusera på entreprenörskap, projektledning och musikproduktion genom bland annat studiebesök, inspelning på Sony Music, expertföreläsningar och låtsläpp.
– De ska veta i varje moment vad de ska göra, säger Gilda.
Metoden är ”learning by doing”.
– Vi är från området så vi vet hur det är att komma fram – utmaningarna och möjligheterna. Det finns så stor potential här i Järva, jag vet det, säger Gilda.
Första omgången har 23 föranmälda, med deltagare från olika delar av Stockholm.
– För att få hit ungdomar och visa att Kista inte bara är det mörka, utan vi har ljus, talanger och kreativa ungdomar – men också föreningar här. Det har varit viktigt för oss att integrera dom med varandra, som har visat sig skapa väldigt starka band. Det är passionen för musiken som har kopplat dom, när du pratar musik spelar det ingen roll var du bor – det kommer sen, säger Renzo.
Visionen är att eleverna ska driva verksamheten
Samarbetspartners som Kungliga Musikhögskolan har uttryckt en önskan att få fler sökanden med annan bakgrund.
– Då sa vi “då måste ni kunna ge möjligheten”. Deras ansökningar är en process, bara det är värdefullt för våra ungdomar att lära sig, säger Renzo.
Även om en större expansion är drömmen, kan kostnadsfritt deltagande bli svårt när projektstödet upphör.
– Vi börjar redan nu tänka på vilka som kan tänka sig att finansiera detta om två år, säger Renzo.
Jämfört med liknande utbildningar bygger HoMs koncept på öppen verksamhet, visionen är att eleverna ska driva verksamheten.
– Du kan göra det själv, vem du än är och vart du än kommer ifrån, lite den känslan, säger Gilda.
– Om man jämför med andra som har studio, är det ofta fritidsgårdar. Det här är ett utvecklingscenter, du kommer hit för att lära! Vi har våra rutiner, ett kreditsystem (för bokning av studiotid reds. anm.), en annan relation till ungdomarna. Vi försöker alltid att pusha dom, lite som ett mini-skivbolag. Det tycker dom är kul! säger Renzo.
– Jag vill att ungdomarna ska gå därifrån och säga ”jag kan bli nånting i framtiden, med de här verktygen kan jag göra någonting”, säger Gilda.
David Johansson
HoM Academy stöds av Svenska Postkodlotteriets stiftelses satsning “För ungas framtid” och pågår onsdag och torsdag klockan 18–20 fram till den 16 maj. Ansökan är fortfarande öppen. Nästa omgång börjar i september.