tre kvinnor i uniform poserar och ler mot kameran
Hodan Samatar, Kaltom Abdalla och Iman Elmi.

Iman Elmi och Hodan Samatar, båda Järvabor, var två av sex kvinnliga ledare på sommarskolan Muskö 3 i Stockholms skärgård. På lägret deltog omkring 30 tjejer från Järva och Borlänge.
– Syftet är att tjejerna ska lära känna grunderna i försvarsfrågor, segling och sjöregler i fyra-fem dagar, säger Iman Elmi.

Iman Elmi, till vardags socialpedagog på Familjehuset i Rinkeby, var med för andra året, men första gången i egenskap av instruktör. Hodan Samatar, förskolepedagog på Södermalm, var med för tredje gången – även hon som instruktör från Sjövärnskåren. Tillsammans med en assisterande ledare från Borlänge, Kaltom Abdalla, bodde de i varsitt logement med en grupp tjejer. Alla ledare på sommarskolan ställer upp utanför sina ordinarie jobb, för att de vill och tycker att det är viktigt.
– Det är bra att man vet vad försvaret är. Vi vill att våra tjejer här ska få den kontakten. Lägret borde ha kommit för längesen, säger Iman.

För att få delta i sommarskolan måste man fylla 15 år under året. För de som är intresserade brukar de rekommendera att åka med någon de känner.
– Vi vill redan i tidig ålder väcka tankar och känslor kring försvaret. Det är viktiga dagar. De får bra rutiner, mer självständighet genom olika kunskaper och lära sig att ta hand om varandra, säger Iman Elmi.

Annons:

Har lagt mycket tid på att sprida information och bygga förtroende

Eftersom lägret i år var större än vanligt delades tjejerna in i tre olika logement, men upplägget var detsamma. Dagarna börjar med väckning redan vid 06-tiden, en kvart senare är det 30 minuters fysträning och därefter frukost mellan klockan 7–8 innan det är städning av logementen. Sängarna ska bäddas på ett visst sätt och om någon är sen får de andra hjälpa till. På förmiddagen följer oftast fler programpunkter, med exempelvis segling- och sjukvårdskurser, sedan lunchpaus. På eftermiddagarna är det mer självständig praktik av vad deltagarna nyss lärt sig – alltid under uppsyn.

Båda två tycker att årets läger var speciellt för att de tre försvarscheferna kom.
– Det betyder att det är viktigt vad vi gör, säger Iman.
– Av alla år var lägret det bästa, säger Hodan och menar på att de nästan fördubblat antalet deltagare sedan sist.

Och snittåldern har sjunkit från tidigare närmare 20 år, till nu 15-17 år.

Som deltagare i lägret blir du automatiskt medlem i Sjövärnskåren under ett år, vilket innebär möjligheter att skriva upp sig på till exempel fortbildningskurser. Iman, som nu även blivit instruktör, har tagit förarbevis för motorbåt, som hon stolt visar upp.

En anledning till att deltagarna blivit fler och yngre detta år kan vara att de varit mer aktiva med förhandsinformationen på skolbesök – till både skolelever, föräldrar och lärare – men också i kontakt med idrottslag.
– Vi har lagt mycket tid och energi på att informera så att föräldrarna ska känna sig trygga med att skicka iväg sina barn med oss. Jag brukar själv rekommendera ungdomar, när jag spelar basket, att det finns, förklarar Hodan.

Dessutom, berättar hon, kunde de visa en film om lägret när de var ute på besök.

Vi vill redan i tidig ålder väcka tankar och känslor kring försvaret

Och trots att det bara gått ett par veckor sedan de skiljdes åt verkar lägret ha lämnat avtryck. De berättar att några föräldrar har ringt och tackat, för fina upplevelser, och att en del ungdomar undrat varför de inte kan få åka igen. Då får de förklara att det ska vara som en försmak på försvaret, eller en ”minilumpen”. Tre tjejer har redan nu anmält sig till Sjövärnkårens grundkurs nästa sommar.

Ett fint minne, enligt Hodan, var att se hur tjejernas inställning ändrades. En som i början klagade över de tidiga morgnarna var mot slutet först ut till fysträningen.
– De gick från att inte känna varandra till att bli som en familj, som inte ville åka hem.

Sommarskolan Muskö 3 hålls årligen vecka 32 av Sjövärnskåren och Försvarsmakten och kan ses som en första kontakt med försvarets olika delar. På lägret, som är riktat till både tjejer och killar från 15 år, får deltagarna bland annat öva sin disciplin, samarbeta, lära sig sjöregler, att ro, segla, överlevnad utomhus och att bekanta sig med militärfordon.

Varje läger brukar även ha gästföreläsare som berättar om försvarets verksamheter och som ger deltagarna chans att ställa frågor om exempelvis värnplikten.

David Johansson
Bilder: Privat

För att läsa den föregående artikeln där en av initiativtagarna intervjuas och några deltagare berättar om sommarskolan klicka här.