I fyra år har hyresgästerna på Rinkebysvängen 51–59 haft återkommande problem med översvämningar. Clara Lindblom (V) är bostads- och fastighetsborgarråd samt ordförande för Svenska Bostäder som äger fastigheten. Hon tror att problemen beror på att man inte tagit höjd för klimatrelaterade risker.

Efter Nyhetsbyrån Järvas artiklar om situationen för de boende i de nyproducerade lägenheterna i Rinkeby har Stockholm Vatten och Avfall har börjat undersöka sina ledningar, för att ta reda orsaken till de återkommande översvämningarna.

– Fastigheten ligger lågt och när det regnar mycket kommer det in vatten. Det vi gör nu är att undersöka om det är något i systemen som ska ta hand om dagvatten som strular. Vi har också installerat en pump för att ta hand om det vatten som kommer in, säger Clara Lindblom.

Annons:
Annons:

Varför har det tagit så lång tid för Svenska bostäder att börja utreda problemen?

– Förmodligen har man inte förstått att det är strukturellt tidigare, utan tänkt att det handlar om enstaka skyfall. När det här projektet startade 2011 var kunskapen kring riskerna med dagvatten och skyfall väldigt låg. 

Det har varit ett brutalt uppvaknande

– Skyfallsfrågan har seglat upp de senaste åren. För tio år sedan var det ingen som reflekterade över att de här problemen skulle kunna uppstå. När vi stadsplanerar idag tar vi höjd för riskerna med skyfall. Det har varit ett brutalt uppvaknande för både stadsplanerare, byggbranchen och inte minst försäkringsbolagen.

Hur säkerställer ni kvaliteten i ett byggprojekt när det är så många underleverantörer?

– Det är inte säkert att de här problemen är kopplade till leverantörerna. Men jag har nära kontakt med Byggnads och en sak vi diskuterar är möjligheten att begränsa antalet underleverantörer.

Hur många leverantörer är lagom?

– Jag är inte byggnadsingenjör, men Byggnads menar att borde finnas en maxgräns på en handfull leverantörer.

Just nu pekar allt mot skyfallen

Vem kontrollerar företagen?

– Det är huvudentreprenörens ansvar. Men jag tror inte att det är underleverantörerna som är problemet i det här fallet. Just nu pekar allt mot skyfallen.

Vilken makt att påverka har du som ordförande i Svenska Bostäder och bostads- och fastighetsborgarråd?

– Det jag kan göra som politiker är att ta reda på vad grundproblemet är och det är det jag gör just nu. Jag förstår att man kan tycka att det tar lång tid, men vi felsöker med kameror i ledningssystemet under huset och sådant tar tid. Det viktigaste just nu är att utreda och åtgärda felen och att hålla en god dialog med hyresgästerna.

– Men vi måste också höja kompetensen och vidta åtgärder gällande klimatrelaterade risker. Vi har tillsatt en doktorandtjänst på kommunen som specifikt tittar på risker i de kommunala bostadsbolagen kopplat till klimatförändringarna.

– Det vi ser på Rinkebysvängen är ett solklart exempel på vad som händer när man inte tar höjd för klimatrelaterade risker. Det är skittråkigt, men i takt med att klimatet förändras kommer de här problemen bara att växa. Stora delar av fastighetsbeståndet över hela landet ligger pyrt till.

Anna Nygård

Läs mer: