Sofiah, Hikma och Hanan tyckte att stadsmuseet var både intressant och kul.

Några föräldrar och barn samlades vid tunnelbanan i Tensta. När tåget kom till Rinkeby klev en stor grupp på och vid Slussen, alldeles utanför stadsmuseet, väntade ännu fler föräldrar och barn.
– Ja, de kommer från Akalla och Husby också, sade Ayan Mohamed, som var en av de ansvariga från Geesgud.

Väl inne i museet försökte Dine Malmsten, som var initiativtagaren till museibesöket, dela upp alla i grupper. Det gick väl sisådär, men alla barn och vuxna, mellan 50-60 personer, tog sig sedan runt på museets alla våningar.

– Det är ett bra museum, med alla scenerierna och vaxdockorna i normal storlek, perfekt för barn, sade Dine Malmsten.

Annons:

Hon anförde en grupp, mestadels mammor, och besökte våning efter våning.
– Vi började på 1500-talet, under reformationen, då vi slutade vara katoliker, och sedan ända fram till 1950-talet.

Geesgud har under årens lopp gjort flera besök på museer, bland annat på Nationalmuseum och två gånger till Naturhistoriska museet och Cosmonova. Det var under de åren som stadens museer har fritt inträde.
– Nu valde vi stadsmuseet eftersom det handlar om Stockholms historia, men också för att det är det enda museum som fortfarande är gratis för barn och vuxna, sade Dine Malmsten.

Waris Mohamoud, en av mammorna, som var med sina två barn, Sofiah, 5 år, och Fatih, 7, på museet, tyckte besöket var lärorikt.
– Det är roligt för barn, de lockas av allt de ser. Vi bor ju i Stockholm och alla som kan borde passa på att besöka stadsmuseet.

Dagen efteråt sammanfattar Dine Malmsten utflykten:
– Det gick bra, allt slutade lyckligt och ingen kom bort.

Kerstin Gustafsson Figueroa