Fullt med folk i stora salen.

Ett möte om tryggheten anordnades i Rinkeby Folkets Hus på onsdagskvällen. Victoria Callenmark, fortfarande stadsdelens direktör, hälsade alla välkomna.
– Jag hoppas att vi alla ska gå härifrån ikväll och känna att vad många fina initiativ vi gör tillsammans.

Det var det tredje dialogmötet som stadsdelsförvaltningen bjudit in till och den här gången var det fokus på tryggheten.

Rinkeby Folkets Hus ordförande, Carl Hamilton, var inledningsvis tydlig med vad det är som gör ett samhälle tryggt.
– Utan civilsamhället går det inte att upprätta ett anständigt samhälle med trygghet och lag och ordning. Civilsamhället är det gemensamma nätet som håller oss samman.

Annons:
Victoria Callenmark hälsar alla välkomna.

I publiken satt många representanter för det lokala föreningslivet, men det var politikerna som fick inleda.

Först ut var Rashid Mohammad (v) ordförande för Järva stadsdelsnämnd:
– Jag vill särskilt lyfta fram att 3000 ungdomar fått sommarjobb i Järva i år. Det blev möjligt tack vare ett samarbete mellan staden, fastighetsägarna och lokala föreningar. Det är ett konkret exempel på hur vi kan skapa möjligheter för att våra ungdomar ska utvecklas och växa, samtidigt som det ökar tryggheten i området.

Stadens finansborgarråd, Karin Wanngård (s) började med att säga att när den rödgröna majoriteten kom till makten för två år sedan, lade de om trygghetsarbetet till att fokusera mer på det förebyggande arbetet.
– Det är klart att vi ska ha många poliser, men mitt ansvar är att det inte ska ske några brott. Då behöver vi se till att alla barn klarar skolan. Vi behöver öka tilliten för socialtjänsten, vi måste fånga upp de barn som riskerar att fara illa. Vi har förstärkt socialtjänsten över hela Stockholm.

Det är helt fantastiskt, våra satsningar går åt rätt håll

Karin Wanngård verkade vara mycket nöjd med det mesta.
– Det är helt fantastiskt, våra satsningar går åt rätt håll. Fler känner sig trygga och skolresultaten blir bättre.
Hon passade också på, märkbart rörd, att tacka av Victoria Callenmark, som slutar sin tjänst som direktör i stadsdelen den 30 september.

Lokalområdeschefen för polisen i Järva, Maria Sundström, var också på plats. Hon konstaterade att lägesbilden i Järva är bättre än på länge.
– Den fina utvecklingen vi ser beror på den samverkan vi har med er.

Hon tackade för trossamfundens insatser vid de tillfällen då koranbränningar ägt rum och ville särskilt tacka föräldrarna i Järva.
– Alla ni föräldrar, som vill det bästa för era barn och vill träffa oss. Den samverkan värdesätter vi.

Ett panelsamtal följde, med representanter för föreningslivet. Även de framhöll betydelsen av samverkan och samarbete mellan lokala föreningar och samhällets institutioner.

Maryam Osman, från föreningen Existera, passade på att rikta sig direkt till Maria Sundström.
– Många av våra medlemmar vill gärna tala med polisen om hur våra ungdomar behandlas. Så lämna inte salen innan vi hunnit prata och bestämma ett möte.

Doaa Zatara, från Rådet för funktionshinderfrågor, konstaterade att trots alla positiva exempel som lyfts, så glöms ofta tillgängligheten bort.

Det borde också finnas föreningslokaler i alla kvarter

Sievert Balkeståhl, en före detta polis från Spånga, som representerade Pensionärsrådet, kom med flera konkreta förslag. Han tyckte att man återigen skulle bjuda in pensionärer att äta skollunch med eleverna, ”då blir lugnt i matsalen”.
– Det borde också finnas föreningslokaler i alla kvarter, så som det var när Järva byggdes. Då hade föreningarna nolltaxa, med nuvarande taxa kan inte föreningar hyra möteslokaler.

Sievert Balkeståhl

Efter en paus blev det grupparbeten, där följande frågor diskuterades: Vad ska vi fortsätta med i det gemensamma trygghetsarbetet? Vad ska vi förändra i det gemensamma trygghetsarbetet? Och vad ska vi börja med, som vi inte gör idag, i det gemensamma trygghetsarbetet?

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fullt med folk i foajén när bjöds på mat.
Husets egen kökschef Amran bjöd på mat före mötet, vilket var mycket uppskattat.