En arg frisör framför en spegel i sin salong.
Zakaria Mohamed

Zeki har haft sin frisersalong på Rinkebystråket i nio år. Han är populär, kunderna köar för att få håret klippt hos honom. Nu vill Familjebostäder att han ska ut.
– Jag vill vara kvar. Jag var den första som skrev på ett kontrakt här, när stråket var nytt, säger Zakaria Mohamed.

Det lyser alltid hos Zekis hårsalong på Rinkebystråket. Han verkar ha öppet jämt.
– Jag har öppet från tio till tio, alla dagar i veckan. Min salong är samtidigt en social träffpunkt, säger han.

Zeki har familj, vilket låter otroligt med tanke på hur mycket han arbetar, men de finns på distans.
– De är i Kenya. Jag åker dit några gånger per år.

Annons:

Han rycker lite uppgivet på axlarna.
– Sånt är livet.

Hans verksamhet gick bra redan från början, kunder kommer, inte bara från Järva, utan även från grannkommunerna. Efter en tid startade Zeki ett aktiebolag i stället, och hyreskontraktet fördes över till aktiebolaget.
– Men jag var oerfaren, min revisor lämnade landet och aktiebolaget blev vilande. Jag fortsatte att arbeta, men gick tillbaka till att ha en enskild firma istället. Hela tiden betalade jag hyran för lokalen.

Varje år skulle aktiebolagets årsredovisning skickas in, även om verksamheten var vilande. Men vid ett tillfälle gjordes det inte i tid. “Jag var i Kenya då och revisorn var borta”. Då reagerade Bolagsverket, sådant sker automatiskt, begärde likvidation och bolaget begärdes i konkurs.

Fyra dagar efter konkursen upphörde hyreskontraktet

Fyra dagar efter konkursen vände sig bolagets konkursförvaltare till Familjebostäder och undrade vad som skulle hända med lokalen. Familjebostäder ville ha tillbaka den och hyreskontraktet upphörde att gälla.

Det här skedde i oktober 2023. Sedan dess har en hård strid stått mellan Zakaria, som tagit hjälp av en advokat, och Familjebostäder.
– Jag vill att Familjebostäder ska överlåta hyreskontraktet till min enskilda firma, men de vill inte det, säger Zakaria Mohamed.

Familjebostäder har på olika sätt försökt tvinga ut Zakaria, men han vägrar. 
– Varför måste jag flytta? Jag är en av få här längs stråket som inte har någon skuld till Familjebostäder, säger han.

Hans advokat Per-Olof Jönsson intygar att Zakaria inte har några skulder.
– Det finns inga betalningsdröjsmål, om Familjebostäder skulle gå till hyresnämnden med det så hade de förlorat.

Per-Olof Jönsson har försökt förhandla med Familjebostäder.
– De vägrar och uppger inte heller något skäl, säger han.

Allt började med en blygsam försummelse

Inget är klart i nuläget. Zakaria Mohamed lämnar inte tillbaka lokalen utan arbetar precis som vanligt. Han betalar fortfarande hyran, men skickar den direkt till Länsstyrelsen så länge som ärendet pågår. Advokaten vill att frågan ska avgöras i tingsrätten.
 – Allt började med att årsredovisningen inte skickades in i tid, vilket är en blygsam försummelse, säger advokat Per-Olof Jönsson.

På fredag har företagarföreningen ansökt om tillstånd hos polisen för att demonstrera till stöd för Zekis hårsalong utanför Familjebostäders kontor i Rinkeby .
– De tänker gå dit efter fredagsbönen, men väntar fortfarande på besked från polisen, säger Zakaria Mohamed.

Familjebostäder ombads förklara varför Zakaria Mohamed inte får arbeta kvar i lokalen, och svarar genom sin kommunikationschef Lott Jansson:
“Vårt hyresavtal är med bolaget Magda barbershop som gick i konkurs förra året. Vid en konkurs finns en särskilda regler för hyresavtal som vi följer.

Vi uttalar oss inte specifikt om enskilda lokalhyresgäster, men mer generellt kan jag svara att den vanligaste orsaken till att vi hamnar i tvist/avhysning handlar om hyresskulder.

Kerstin Gustafsson Figueroa