Under måndagskvällen tog sig drygt 25 000 åskådare till Friends Arena för att följa mötet mellan AIK och IFK Göteborg. Det blev en målrik match där Solnalaget till slut blev numret för stort för Blåvitt.

Igår tog AIK emot IFK Göteborg på Friends Arena i klubbens sista hemmamatch före det allsvenska sommaruppehållet. Inför mötet låg AIK på en tionde plats i tabellen med 14 inspelade poäng och endast en vinst på de fem senaste matcherna. Bortalaget som befann sig längre ner i tabellen, kom dock till mötet med bättre form då man haft två vinster och ett oavgjort resultat på sina fem senaste matcher.

Det klassiska rivalmötet mellan dessa två klubbar stod för en ytterligare intressant faktor denna kväll. IFK Göteborgs Paulos Abraham med bakgrund från Husby, var nämligen tillbaka till huvudstaden och ställdes mot sin gamla klubb, och dessutom mot barndomsvännen Omar Faraj från Tensta.

Annons:

Det var alltså två lag som gick ut på Friends Arena med ojämna prestationer bakom sig, men där hemmalaget tidigt tog kommando i matchen och skapade flera målchanser. Trots spelmässigt övertag från AIK var det bortalaget som tog ledningen i matchen efter drygt 25 minuters spel via en kontring, där Paulos Abraham med en fin framspelning hittar till Oscar Petterson som kyligt placerar in bollen bakom Kristoffer Nordfeldt.

Hemmalaget fortsatte skapa lägen framåt och skulle också få utdelning i den första halvleken. Omar Faraj var först fram på en rensning från blåvitt-försvarare och sedan kunde anfallaren placera bollen in i målvaktens högra hörn.

Tidigt i den andra halvleken skulle dock IFK Göteborg ta ledningen i matchen igen, och denna gång efter ett par luftdueller via en hörna där bollen till slut hamnade hos inhopparen Oscar Wendt som drog till på volley från straffområdeslinjen.

Precis som efter gästernas första ledningsmål i matchen fortsatte AIK skapa i anfallsväg, och dryga kvarten efter IFK Göteborgs andra ledningsmål kom också kvitteringen. Även denna gång efter en rensning av en blåvitt-försvarare, men vid detta tillfälle var det Anton Salétros som var först fram till bollen en bit utanför straffområdet, och där lyckades han sedan få till en fullträff.

Ungefär tio minuter senare var hemmalaget framme vid offensivt straffområde igen. Den här gången var det Bersant Celina, som via ett väggspel med Omar Faraj tog sig fram i planen och chippade bollen i vad som såg ut som ett inspelsförsök, men där bollen i stället hamnade hos bortalagets Gustav Svensson som olyckligt nickade in bollen i eget mål.

Efter AIK:s ledningsmål fortsatte hemmalaget skapa lägen framåt men in i tilläggstid var ställningen fortsatt 3–2, och IFK Göteborg såg därför sin chans att försöka få med sig en poäng från matchen. Bortalaget lyfte nämligen upp det mesta i offensiv riktning för att försöka hitta en kvittering, bland annat genom Paulos Abraham som med ett par fina förarbeten på vänsterkanten hittade fram till sina medspelare, men där lägena till slut inte kunde förvaltas.

IFK Göteborgs forcering framåt resulterade också i att AIK kunde utnyttja de fria ytor som tillkom för kontring. Det lyckades hemmalaget även göra två gånger om i slutminuterna genom både inhopparen Dino Besirovic och skyttekungen Ionnis Pittas. Matchen slutade till slut 5–2 till Solnalaget som tog med sig samtliga poäng från kvällen.

Det blev en tuff kväll för Paulos Abrahams IFK Göteborg, men att komma tillbaka till Friends Arena och ställas mot sin tidigare klubb, var vänsteryttern positivt inställd till inför mötet.

– Det var kul faktiskt, jag har mycket minnen härifrån så det var en match som jag såg framemot, sade han.

Resultatmässigt var IFK Göteborg med i matchen ända fram till slutet, även fast det rann i väg till slut, och Paulos Abraham upplevde att det var lagets misstag som öppnade upp för AIK.

– Det kändes som att de vann alla andra bollar utan att egentligen spela sig fram till målchanser, och där vi bjöd in dem till matchen. Så jag upplevde att det var vi som slarvade och gav de momentum, snarare än att de var fantastiska, sade han.

Trots den tunga starten på säsongen är Paulos Abraham optimistisk inför fortsättningen.
– Jag tycker att vi har en bra grund där vi ofta är bra i uppspelen och att ta oss fram i planen, men vi kan bli bättre i den sista tredjedelen.

Omar Faraj, som kämpat med en skada den senaste perioden, var glad att vara tillbaka på planen.

– Det kändes riktigt bra att få spela och bidra till laget, och att ta tre poäng kändes otroligt skönt. Jag känner framför allt att vi gör en otrolig andra halvlek och även fast de gör mål så kom vi till lägen så det kändes lugnt, sade han.

Att få ställas mot barndomsvännen Paulos Abraham, var också något som Omar Faraj uppskattade.
– Det var roligt att få möta honom och som tur är vinner vi och får ta med oss tre poäng. Men jag tycker att han är en riktigt bra spelare och jag tycker att han gjorde en ganska bra match också.

Omar Faraj gläds åt resultatet från kvällens match men blickar redan framåt.
– Nästa match är mot BK Häcken och det gäller att försöka fokusera på den. Tappar vi poäng i den matchen spelar resultatet från kvällens match nästan ingen roll. Vi ska försöka ta tre poäng så att vi kan avsluta den första halvan av säsongen lite bättre innan vi går på uppehåll, sade han.

För AIK:s del väntar alltså BK Häcken på bortaplan i nästa omgång, och i och med kvällens resultat klättrar klubben upp till en sjunde placering i tabellen med lika många inspelade poäng som de två lagen ovanför, men med sämre målskillnad.

För IFK Göteborg väntar derby mot Elfsborg på hemmaplan nästa helg, och kvällens förlust innebär numera att klubben befinner sig precis ovanför kvalstrecket om nedflyttning, med bättre målskillnad än IFK Norrköping.