förskolebyggnad

Järvas förskolor har tilldelats 29 miljoner kronor i statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder under 2025. Det är Skolverket som skjuter till pengarna och totalt får stadens alla förskolor 206,5 miljoner kronor att dela på.

Den stadsdel som får mest pengar är Järva, där tillskottet per barn blir 6 750 kronor. Övriga stadsdelar i Stockholm får mellan 3 981 kronor (Kungsholmen) och 5 781 kronor (Skärholmen). Bidraget får användas till kompetensutveckling för personalen, att behålla eller rekrytera personal och åtgärder som att minska barngrupperna. 

Även 2024 fick förskolorna i Järva bidrag för att höja kvaliteten i verksamheten, och den som ansvarar för att resurserna går dit de ska är stadsdelens förskolechef Jessika von Malmborg. Men vad används pengarna till rent konkret och hur fungerar Järvas förskolor i dagsläget?

Annons:

Jessika von Malmborg har valt att svara på Nyhetsbyrån Järvas frågor över mejl.

Jessika von Malmborg
Jessika von Malmborg

Hur har ni spenderat de 28 miljoner som förskolorna i Järva fick förra året?

”Statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder fördelas till samtliga förskolor i staden och 2024 fick de kommunala och enskilt drivna förskolorna inom Järva stadsdelsområde dela på ca 28 miljoner kronor. De kommunala förskolorna fick ca 17,5 miljoner kronor som främst använts till att bibehålla och rekrytera personal och minska barngruppernas storlek, men även kompetensutveckling.

Antal barn/grupp var i snitt 14,2 (2024) att jämföra med 14,6 (2023) och stadens årsmål på 15 barn/grupp. Antal barn per pedagog har minskat till 4,7 barn per pedagog att jämföra med stadens årsmål på 4,9 barn per pedagog.”

Järva och Skärholmen får mest pengar per barn

Hur ska årets bidrag användas?

”Vi arbetar långsiktigt med att bibehålla och kompetensutveckla personal samt minska barngruppernas storlek vilket betyder att det är prioriterat även för 2025.”

Järvas förskolor fick förhållandevis mycket pengar jämfört med andra stadsdelar, varför?

”Staden fördelar om en andel av bidraget för att utjämna socioekonomiska skillnader. Det innebär att Järva och Skärholmen får mest pengar per barn. Fördelningen av statsbidraget för kvalitetshöjande insatser baseras till 80 procent på antal inskrivna barn per den 31 december och till 20 procent på socioekonomiskt index för verksamhetsområde förskola.”

Hur ser du på verksamheten just nu?

”Under 2024 har förskolorna arbetat med att utveckla undervisningen med fokus på språkutveckling, vi har även haft stort fokus på att förbättra lärmiljöerna. Det arbetet fortsätter vi med under 2025. Det pågår mycket för barnen på våra förskolor, allt från högläsning med boksamtal, dramatisering, skapande, musik till operabesök, konserter, teater och lekar i skogen. Våra medarbetare och rektorer känner ett starkt engagemang för uppdraget och arbetar tillsammans för att utveckla våra förskolors verksamhet.”

Vi vill ha en god dialog med vårdnadshavarna till barnen

Har du aktuella siffror på personalomsättningen?

”Järvas kommunala förskolor hade under 2024 en personalomsättning på 2,89% (att jämföra med 6,33% för hela stadsdelsförvaltningen).”

Känner du till att det finns en namninsamling som startats av föräldrar i Rinkebys förskolor? 

”Det var ny information för mig. Vi vill ha en god dialog med vårdnadshavarna till barnen på våra förskolor, har man synpunkter eller kritik är man alltid välkommen att kontakta förskolans ledning.”

Vad är din kommentar till kritiken?

”För att bidra till god arbetsmiljö och skapa kontinuitet för barnen och de bästa förutsättningarna för deras utbildning gör rektorerna en långsiktig tjänsteplanering inför varje läsår. Den utgår från barngruppernas behov och sammansättning och medarbetarnas kompetens och erfarenhet. Samverkan med barnens föräldrar är grundläggande och förskolornas rektorer informerar föräldrarna om vilka som arbetar tillsammans med deras barn.

Stadsdelsförvaltningen har en låg personalomsättning med en hög andel tillsvidareanställda medarbetare. Förvaltningen har inte hamnat i den situationen att man har behövt varsla eller säga upp personal. När pedagoger är frånvarande exempelvis vid sjukskrivningar kortare eller längre perioder kan förskolan behöva ta in vikarier. Den personen har då ett tillfälligt uppdrag och blir oftast inte kvar på samma förskola när ordinarie pedagog kommer tillbaka. Alla rektorer har i uppdrag att under året skapa bemanningsteam för att kunna täcka upp den största delen av vikariebehovet. Syftet är att ha vikarier som är återkommande för att skapa kontinuitet för både barn och medarbetare.”

Anna Nygård