Gålöstiftelsens vice ordförande Ingemar Persson
Gålöstiftelsens vice ordförande Ingemar Persson

Gålöstiftelsen ger ekonomiskt stöd till femton föreningar i Järvaområdet och har stor påverkan på det lokala föreningslivet. Det var de som startade upp Järva i samverkan. 
– Vi gjorde säkert misstag när vi kom till Järva. Vi ville mycket, säger stiftelsens vice ordförande Ingemar Persson.

Gålöstiftelsen bildades för tvåhundra år sedan för att hjälpa barn och ungdomar. Då var det många stockholmare som levde under dåliga förhållanden. Grundarna till stiftelsen samlade in pengar från allmänheten, och med åren har de förvaltat pengarna bra. Idag har de ett kontor bredvid Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Varje år delar de ut ungefär 65 miljoner kronor i Stockholm, i form av studiestipendier och stöd till föreningar och organisationer.

Runt 2016 talade stiftelsen med Fryshuset i Husby om att starta ett projekt tillsammans med Stockholms stad. Tanken var att Gålöstiftelsen och staden skulle finansiera en satsning i Järvaområdet tillsammans med Fryshuset. Från början var planen att Stockholms stad skulle gå in med 10 miljoner kronor och Gålöstiftelsen med 8,5 miljoner kronor.

Annons:

– Det blev inte så bra. Stockholms stads stöd kom aldrig och projektet blev aldrig riktigt av. Men det blev grundplåten till att vi hamnade i Järva, säger Ingemar Persson.

Idag har de två heltidsanställda som arbetar med Järva i samverkan

Efter det ville stiftelsen göra något mer i området. Under 2022 startade de Järva i samverkan. För att kunna bedriva det nya projektet skaffade de en lokal i Rinkeby. Idag har de två heltidsanställda som arbetar med Järva i samverkan, dit 18 föreningar har anslutit sig.

Utöver att driva Järva i samverkan delar stiftelsen ut verksamhetsstöd till föreningar. Alla föreningar kan söka. Kraven är att man ska kunna visa upp en ordentlig bokföring och årsredovisning. Gålöstiftelsen ger också ut stipendier till studerande ungdomar som behöver extra resurser för sina studier.

Ingemar Persson framför ett porträtt av ärkebiskop Johan Olof Wallin, en av stiftelsens grundare.
Ingemar Persson framför ett porträtt av ärkebiskop Johan Olof Wallin, en av stiftelsens grundare.

Föreningarna som är med i Järva i samverkan har tillgång till lokalen i Rinkeby och kan söka samverkanspengar för att genomföra aktiviteter tillsammans. Varje år har föreningarna en halv miljon kronor att dela på.

Från början fick Gålöstiftelsen kritik för att de inte var tillräckligt förankrade i Järvaområdet.

– Vi kanske inte var tillräckligt ödmjuka, men vi kan ju inte gå tillbaka i tiden. Vi är där vi är och vi kan bara göra allt bra idag. Jag tycker att vi har en bra förankring på orten idag, säger Ingemar Persson. 

Vi ska inte vara i Järva för evigt

Stiftelsen vill att konceptet med samverkan ska spridas till fler stadsdelar. Dock har de inte råd att driva ett nytt projekt på egen hand. Därför har de bjudit in Skärholmens stadsdelsdirektör till ett besök för att visa hur Järva i samverkan fungerar.

– Gålöstiftelsen ska inte driva fler projekt själva. Vi har inte resurser till det. Däremot kan vi stötta liknande projekt ekonomiskt, berättar Ingemar Persson.

I framtiden hoppas Ingemar att samverkan mellan föreningarna i Järva sker utan Gålöstiftelsens stöd. Han ser dessutom att det behövs en bättre samverkan mellan föreningar och externa parter som polisen, socialtjänsten, fastighetsägarna och det lokala näringslivet.

– Vi ska inte vara där för evigt. Gålöstiftelsen ska inte driva det projektet, utan det ska bli ett projekt som verkar inom stadsdelen, säger Ingemar Persson.

Alexandra Rojas Nordqvist
Erik Sahlman
Sebastian Wärmländer



Under våren har studenter från JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, samarbetat med Nyhetsbyrån Järva. Vi publicerar deras granskande artiklar under våren och sommaren.

Print Friendly, PDF & Email